Gå til hovedindhold
Viden

Specialbrillen Smart Specs forstørrer synsfeltet hos stærkt svagsynede

Selvom man ligner en blanding mellem en robot og et menneske, når man har brillerne på, så er de et værktøj, der kan hjælpe funktionelt blinde med at se bedre.
Mand der sidder med Specialbrillen Smart Specs

Et syn med en udsigt på størrelse med hullet på et sugerør. Mørke prikker der slører synet. En konstant tæt tåge. Det er tre typiske måder, hvorpå synet forværres for en person med sygdommen Retinitis Pigmentosa (RP). En teknologisk brille, der er udviklet af firmaet VA-ST og har navnet Smart Specs, kan måske være en hjælp for folk med RP i fremtiden. 

Om RP

Retinitis Pigmentosa, også kaldet RP, er en betegnelse for en gruppe sjældne øjensygdomme. Øjensygdommene har det til fælles, at de bevirker et gradvist svigt af nethinden. Nogen mister deres syn midt på øjets nethinde, altså i centralfeltet, mens andre kun har restsyn tilbage i centralfeltet. Hvis man stadig har syn tilbage i centralfeltet, kan brillerne fra VA-ST gøre en betydelig forskel for synet.

Internationalt forskningsprojekt

Smart Specs er et forskningsprojekt fra Oxford University. Formålet med projektet er at skabe et bedre syn for stærkt svagsynede mennesker, der dog stadig har lidt syn tilbage i centralfeltet. Brillerne fungerer således, at de filmer omgivelserne og sender billederne tilbage til en prisme, som er placeret i brillerne. På den måde vises omgivelserne lige foran brugerens synsfelt, som samtidig har mulighed for at pause og zoome på billedet. Desuden kan man også ændre farver og format på det man ser, alt efter hvad der passer bedst til brugerens syn.

Simon Lange og Sebastian Simonsen fra det danske forskningscenter CIRCD har siden februar 2016 været i kontakt med Oxford University. På Oxford var det primært teknologien bag brillerne, der blev testet. CIRCD har derfor, i samarbejde med Synoptik-Fonden, undersøgt hvordan brugere oplevede brillernes funktioner i hverdagen.

Flere farver og detaljer

47-årige Tommy, der har sygdommen RP, er en af de testpersoner, som har testet brillerne fra VA-ST i sin hverdag: ”Det var en ret syret oplevelse at prøve brillerne, jeg kunne se ting, som jeg normalt ikke kan se. Det var sjovt at få nogle flere farveindtryk, end man til daglig gør,” fortæller han. 

Brillernes udfordringer

Selvom brillerne kan hjælpe på mange punkter, er der stadig en del steder, hvor brillerne har mangler. ”Jeg prøvede at have dem på, på arbejde. Det var meget sjovt – noget gik godt, og noget gik dårligt. Jeg skulle anrette nogle kagefade med brillerne på, og der gik det helt i kage,” smiler Tommy.

”Alle kagerne stod til højre på fadene, og et af fadene fik slet ikke noget kage, fordi det er nærmest umuligt at bedømme afstand med brillerne på.”

Fremtidens hjælpemiddel

”Ideelt set så vil brillerene kunne erstatte alle andre hjælpemidler i fremtiden. Men der er ret lang vej igen.” siger Sebastian Simonsen, som er videnskabelig assistent på projektet. CIRCD’s oplevelser med Smart Specs er blevet sendt tilbage til Oxford University, som forhåbentligt kan bruge de praktiske erfaringer til at gøre brillerne mere brugbare.

Af Gunvor Tarp Barkholt

Om CIRCD:

Centre for Interaction Research and Communication Design, som forkortes CIRCD, er et forskningscenter på Københavns Universitet. Forskerne undersøger kommunikationsaspekter og specialiserer sig i interaktion med flere udtryksformer.