Gå til hovedindhold
Viden

Taktiltegneserie går verden rundt

Philipp Meyer, der læser Brugergrænseflade Design på Postdam Universitet i Tyskland har i dette projekt skabt en taktiltegneserie.
Philipp Meyer med Life-tegneserien

Udgivet: 25. juni 2013

Smilet breder sig, mens fingrene glider hen over papiret og aflæser prikkerne. En cirkel, der møder en anden cirkel. Cirklerne, der forsigtigt nærmer sig hinanden for til sidst at smelte sammen og skabe en tredje, lille cirkel. Den lille cirkel, der vokser sig større og større sammen med de to første, inden den lille cirkel begiver sig videre. Og den ene cirkel, der langsomt bliver mere og mere utydelig, inden den til sidst forsvinder.

- Det er jo livets gang. Altså, cirklerne viser mødet mellem to mennesker, forelskelsen og elskov. Så børn, der vokser op og flytter hjemmefra. Og til sidst: alderdom og død, siger Michael Drud, der er korrekturlæser hos Nota.
Michael Drud er født blind og har derfor været en uvurderlig hjælp for 24-årige Philipp Meyer, der i samarbejde med Nota har lavet den taktile tegneserie "Life".   

En tegneserie til blinde

Philipp Meyer, der til daglig læser Brugergrænseflade Design på Postdam Universitet i Tyskland, har gennem længere tid været optaget af at skabe noget på sit studie, som brugerne reelt kan benytte. Og gerne indenfor dét, der kaldes "socialt & ansvarligt design" Derfor var det oplagt for ham at indlede et samarbejde med Nota.

- Normalt producerer vi jo direkte til skraldespanden, og det er yderst sjældent, at vores produkter fra studiet bliver brugt til noget. Men den taktile tegneserie er brugbar - både for synshandicappede og seende, siger Philipp Meyer, der siden januar har boet i København, mens han er udvekslingsstudent på Malmø Universitet.

Her har han blandt andet taget et fag om tegneserier, og under idéudviklingen til det afsluttende projekt kom han på ideen med at lave en tegneserie til blinde, fordi han er fascineret af det modsætningsfyldte:

- Tegneserier er normalt meget visuelle. Derfor synes jeg, det kunne være interessant at lave en tegneserie til folk, der ikke kan se, forklarer Philipp Meyer.

Stor interesse for projektet

Den taktile tegneserie har vakt stor interesse. Især i udlandet, hvor magasinet WIRED har skrevet om den. Det samme har et utal af bloggere med fokus på design.

- De fleste seende betragter nok "Life" som et lille kunstværk. Men for mig har det især været spændende at se, hvordan både seende og blinde kan få en oplevelse ud af den, siger Philipp Meyer, der undervejs i projektet har arbejdet tæt sammen med Notas medarbejder Michael Drud og flere andre blinde samarbejdspartnere:

- Jeg har hele tiden ladet det være op til læseren at afgøre og fortolke, hvad historien handler om. Og langt de fleste har forstået det med det samme. Det siger meget om tegneseriens umiddelbarhed og simple udtryk.

Indtil videre har Philipp Meyer blot lavet 25 eksemplarer af "Life" i samarbejde med Nota, der pt. er ved at undersøge, om der er mulighed for at sætte en produktion af taktile tegneserier i gang.

- Vores produktionssystem er ikke gearet til det i dag, men vi vil gerne bakke op om initiativet, der jo er blevet rigtig godt modtaget, siger Simon Moe, der er leder af Viden & Udvikling hos Nota.