Gå til hovedindhold
Viden

Tekstprogram skal gøre læsning nemmere

"Jeg at håber, programmet kan gøre en forskel for folk med læsevanskeligheder. Ikke kun i forhold til at øge tilgængeligheden af læsning, men også i forhold til øge folks motivation til at læse mere," siger 28-årige Joachim Bingel om den tekstsimplifikationssoftware, som han har forsket i siden september 2015. 

Den vigtigste information først

Tekstsimplificeringen fungerer på den måde, at den erstatter komplicerede eller abstrakte ord med mere konkrete ord. Programmet går også ind og ændrer på sætningskonstruktionen, så det er hovedsætningen, der kommer først for eksempel. Dermed fremgår den vigtigste information i begyndelsen af sætningen. Kort sagt sørger programmet for, at tekster bliver nemmere at læse, samtidig med at den essentielle information beholdes.

Et eksempel på en tekstsimplificering:

"Grundet doping blev de russiske OL-atleter udelukket fra dette års OL"

bliver til:

"De russiske OL-atleter blev udelukket fra dette års OL på grund af doping."

Baggrunden for de russiske atleters udelukkelse står i vejen for, at svage læsere hurtigt forstår resten af sætningen. 

Større tilgængelighed

De typiske udfordringer, som mennesker med ordblindhed eller andre læsevanskeligheder møder, er vanskeligheder med komplekse sætningskonstruktioner og længere abstrakte ord. Det er udfordringer, som Joachim Bingels software kan være en løsning på.

”Jeg håber, at programmet kan gøre livet lettere for folk med læsevanskeligheder. At kunne skrive og læse informationer, er adgangen til det moderne samfund, så hvis programmet kunne gøre det mere tilgængeligt for alle, ville det være optimalt.”

Et lille sprog skaber store udfordringer

”Vores system er data-drevet, vi prøver at undgå at fastlåse forudbestemte ordændringer og sætningskonstruktioner. Det gør vi ved at konstruere algoritmer, der kan lære af de data de modtager. Softwaren bliver forsynet med en simpel sætning og en kompliceret sætning, som har samme betydning, og ud fra det kan algoritmerne lære at forstå systemerne i menneskers sprog."

En af de største udfordringer, der er opstået i projektet, er, at der findes meget lidt data på dansk. Tidligere indsamlede data findes hovedsageligt kun på engelsk. Derfor kræver det ekstra meget arbejde at udvikle softwaren, da der ikke er noget eksisterende dansk data at falde tilbage på. 

Samarbejdet med Nota

Nota har bidraget med data til projektet blandt andet igennem en survey, hvor 1200 af Notas medlemmer deltog. I gennem Nota bibliotek har det også været muligt at bidrage med tekster i både den originale og en letlæselig udgave, som kan gavne softwarens algoritmer ved at tilføje to tekster indeholder stort set de samme informationer, men i to forskellige sværhedsgrader.

”Nota spiller en vigtig rolle i forhold til projektet, da de har sørget for viden omkring brugerne. Jeg er meget glad for at have Nota med i projektet.”

Fremtidig brugertilpasning

Fremadrettet er det også et mål at udvikle softwaren til at kunne være brugertilpasset. Således at tekstsimplificeringens niveau kan variere efter brugerenes individuelle behov. På den måde får brugeren hverken en for vanskelig eller for let tekst. Joachim håber på at have en prototype klar i slutningen af året, som kan testes af nogle af Notas medlemmer.

Om prototypen er klar der, det må tiden vise, for som Joachim selv siger: ”Der er stadig en del arbejde tilbage, både inden for reasearchen og softwareudviklingen.”

 

Af Gunvor Tarp Barkholt