Gå til hovedindhold
Aktuelt

Nota Analyse: Undersøgelse viser stort potentiale for at digitalisere synstolkning af teater

Nota Analyse er navnet på Notas nye rapportserie, hvis første nummer handler om muligheden for at digitalisere synstolkning af teater.
2. februar 2024
Skuespiller Kirsten Olesen introducerer testpublikummer fra undersøgelsen til HEX, som hun medvirker i.

Skuespiller Kirsten Olesen introducerer testpublikummer fra undersøgelsen til HEX, som hun medvirker i.

For personer, der er blinde eller stærkt svagtsynede, er teater utilgængeligt, med mindre teaterstykket bliver synstolket.

En undersøgelse udført af Nota i samarbejde med Dansk Blindesamfund og teaterfestivalen CPH Stage peger på mulighederne for at udbrede adgangen til et tilgængeligt og synstolket teater.

Udfordringer og løsninger på at lave tilgængeligt teater

I dag foregår synstolkning af teater ved, at en synstolk hyres ind til særlige visninger for at give en live-synstolkning. Det vil sige en beskrivelse af det visuelle, som foregår på scenen.

Live synstolkning i teatret er både omkostningsfuldt og ufleksibelt for publikummer med synshandicap.

Dels skal en synstolk hyres ind for hver visning, og dels skal det være muligt for de publikummer, som er afhængige af synstolkning, at komme i teateret på tidspunktet for den særlige visning med synstolkning. Men der kan være en løsning forude.

Hvad kan der gøres? 

Notas første Nota Analyse, med titlen Digitaliseret synstolkning af teatret, peger på, at der er potentiale i at se nærmere på at finde en digital løsning for at mindske omkostningen af synstolkning af teater.

Dette vil samtidig gøre det muligt at få synstolket alle visninger når først den givne forestilling er synstolket.

En løsning kunne for eksempel være via en app på brugerens egen telefon.

Teknologien er derude

”Der findes allerede teknologier derude, som vi tror, vil gøre det muligt at anvende i en digital løsning for synstolkning af teater.

Målet er, at vi skal have publikummernes egne devices til at afspille synstolkningen for dem via deres egne høretelefoner,” siger Michael Blumenfeld, analytiker hos Nota, og fortsætter:

”Timing af automatiseret synstolkning er dog en oplagt udfordring vi skal løse. Men vi tror eksempelvis, at talegenkendelsesteknologi ville kunne hjælpe med at finde ud af, hvor langt teaterstykket er henne og levere synstolkningen på det rigtige tidspunkt.”

Nota vil gerne i dialog med teatre

Nota og Dansk Blindesamfund vil gerne bruge rapporten som afsæt til at komme i dialog med landets teatre om, hvordan en løsning for digital synstolkning kan implementeres.

”I begyndelsen af det nye år forventer vi at invitere et udvalg af landets teatre til et seminar omkring rapportens resultater og perspektiver for at blive klogere på, hvordan Nota i samarbejde med Dansk Blindesamfund bedst kan understøtte udbredelsen af synstolkning af teater via en digital løsning,” udtaler Michael Blumenfeld og fortsætter:

”Personer med synshandicap er en udsat gruppe i samfundet, hvor adgang til kunst og kultur kan være en livline. Derfor er det vigtigt at have fokus på, at udvide deres muligheder for mere lige deltagelse i kunst og kulturliv.”

Download rapporten

Download rapporten i det format, der er tilgængeligt for dig.

Om Nota Analyse

  • Nota Analyse er en rapportserie som undersøger og formidler aktuel viden og eventuelle problemstillinger om tilgængelighed - især vedrørende Notas brugergrupper: personer med synshandicap, ordblindhed og andre handicap, som gør det vanskeligt at læse trykt tekst.  
  • Digitaliseret synstolkning af teatret er det første nummer i rapportserien Nota Analyse.
  • Rapporten konkluderer, at der er potentiale i at se nærmere på en digitaliseret løsning for at lave tilgængeligt teater
  • For spørgsmål til rapporten eller hvis man ønsker et fysisk eksemplar kan man kontakte analytiker Michael Blumenfeld på mail mbd@nota.dk eller tlf. 39134630.