Gå til hovedindhold
Viden

Freja nedbryder fordomme om ordblindhed

Ordblinde børn og unge skal have drømme om deres fremtid. Freja vil inspirere til åbenhed omkring læsevanskeligheder.
4. juni 2020
Freja

Freja vil dele sin historie

Freja ankommer til Nota. Hun er kørt i sin lille bil fra Nordjylland til Nota i Nakskov. 20 år, med rød læbestift og stor udstråling.

Freja blev student sidste sommer. Nu tager hun et år, hvor hun arbejder og holder foredrag, før hun søger videre ind på universitetet. For Freja vil gerne være hjerneforsker.

Man mærker straks, at Freja er en åben og modig person. Og så er hun stædig. Stædigheden har været hendes styrke gennem hele hendes skolegang. For Freja er ordblind.

Testet ordblind i 2.g

Selvom læse- og skrivevanskeligheder har været en fast del af Frejas skolegang, fik hun først foretaget en ordblindetest i 2.g.

Hun kom herefter i gang med at bruge hjælpemidler, og hun begyndte at tale med andre om sine læsevanskeligheder.

Det var svært for Freja at acceptere ordblindheden. Hun blev usikker på sig selv og sine fremtidsmuligheder. I dag ved hun, at ordblindheden blot er en lille del af hende. Den definerer ikke, hvem hun er.

Ordblindhed må ikke være et følsomt emne

Mange unge er meget optagede af, hvad andre tænker. Både i grundskolen og på gymnasiet har Freja mødt fordomme om, at ordblindhed er knyttet til intelligens, og at ordblinde ikke kan klare gymnasiet.

”Ordblindhed er et følsomt emne, men det må det ikke være”, understreger Freja. Det er vigtigt, at få afklaret om man har ordblindevanskeligheder, så man kan komme i gang med at bruge sine hjælpemidler, og så man kan få ekstra tid til prøver og opgaver.

Nu vil Freja være med til at punktere fordomme omkring ordblindhed. Hun har valgt at bruge noget af sit sabbatår på at holde foredrag på skoler og ungdomsuddannelser.

Følg dine drømme

Når Freja fortæller sin historie, er et af hendes hovedbudskaber, at man skal holde fast i sine drømme samtidig med, at man er realistisk. ”Jeg skal ikke være flersproglig korrespondent, men jeg kan godt blive hjerneforsker”, fastslår hun.

Når man er ordblind, må man være indstillet på, at læsning og skrivning tager længere tid. Det er hårdt arbejde. Men med åbenhed, flid, de rigtige hjælpemidler og troen på at det vil lykkes, kan man klare det.

notastory_-_freja_min_droemmeuddannelse.mp4