Anbefaling

Ar

Af Auður Ava Ólafsdóttir
Forside fra bogen Ar
Ganske velfortjent fik Auður Ava Ólafsdóttir i 2018 Nordisk Råds Litteraturpris for romanen Ar. I Ar møder vi midaldrende Jonas Ebeneser, der har fået nok af livet og de ar det har givet ham. Han beslutter derfor at tage sit eget liv, men på rejsen mod sit endeligt, finder han en plads i verden og en vej tilbage til livet.

En enkeltbillet tilbage til livet

Jonas er gået i stå, hans liv giver ikke mening for ham og han er ensom. Han er blevet skilt fra konen efter et langt og til sidst meningsløst ægteskab. Han har fundet ud af, at han ikke er biologisk far til sin datter. Hans mor er dement og hvad er der nu tilbage til ham?

Han låner naboens haglgevær og har planer om at skyde sig, men tanken om at hans datter vil finde ham, får ham til at droppe det. I stedet bestiller han en billet til et krigshærget land og tager som noget af det eneste en værktøjskasse, en krog og en boremaskine med. Så må han da kunne finde et sted at hænge sig.

Jonas indlogerer sig på Hotel Silence i et land, hvor befolkningen er traumatiseret og ressourcerne knappe. Her er Jonas lige hvad de har brug for, en handyman der kan fikse nogle af alle de ting, der er gået i stykker. Mr. Fix kalder de ham. Og det bliver Jonas’ billet tilbage til et liv, hvor der er brug for ham og hvor han finder mening.

Livsbekræftende roman om mørket

”Jeg skriver mod mørket” har Auður Ava Ólafsdóttir, der er født i 1958 i Island, tidligere sagt og det er netop, hvad hun gør i denne bog. Hun skriver om alle de ar vi mennesker bærer rundt på og som vi godt kan tage kampen op mod, især med lidt hjælp fra andre.

Derfor er det heller ikke underligt, at Ar er en livsbekræftende roman om selvmord og ensomhed. Den er rørende og måske også lidt sentimental, men der er humor midt i gruen. Vi er nede og pille ved liv og død og hele vores eksistens grundpiller. Da andre får brug for Jonas, giver hans liv mening igen.

Jeg synes, romanen er meget velskrevet med sit poetiske sprog, den finurlige humor og de fine sprogbilleder. Auður Ava Ólafsdóttir har betaget mig med sine tidligere udgivelser og det gjorde hun i høj grad også med denne.

16. december 2019

Læs bogen