Anbefaling

Den hvide tiger

Af Aravind Adiga
Forside fra bogen Den hvide tiger
Den hvide tiger er et af dyreverdenens mest sjældne dyr. Hovedpersonen i bogen Den hvide tiger er også en sjældenhed. Han har nemlig formået at klatre op ad den sociale rangstige, trods han er født i en af de laveste kaster i Indien.

Et andet Indien

Aravind Adigas bog foregår i Indien. Men det er ikke det Indien, vi normalt hører mest om. Her er det ikke Bollywoodkultur, farvestrålende gevandter og smilende indere, der er i fokus, men derimod den barske virkelighed med korruption, kastesystem og ubeskrivelig fattigdom.

Iværksætterens historie

Hovedpersonen Munna er en rig og dygtig iværksætter. Han har hørt i radioen, at Kinas premiereminister kommer til Indien for at undersøge iværksætterkulturen i Indien. Han sætter sig for at forklare premierministeren om den tilsyneladende succesfulde branche. I syv e-mails fortæller han sin egen livshistorie og om sit syn på Indien.

Kastesystemets tremmer

Officielt er kastesystemet afskaffet i Indien, men som det fremgår i Munnas fortælling, er det ingenlunde sket i praksis. Han er selv søn af en rickshawløber og måtte droppe skolen tidligt for at tjene penge til familien. Han er heldig og får et job som privatchauffør i New Delhi for en mafiosotype, der lever af at bestikke politikere.

Senere bliver han selvstændig it-iværksætter, og det på trods af at det er usandsynligt, at en rickshawløbers søn kan stige så meget i graderne.

En humoristisk beskrivelse af en amoralsk kultur

Bogen beskriver, hvor amoralsk man er nødt til at være for at bryde de sociale rammer, der sættes op for en fra fødslen af. Munna begår et mord og kun på den måde, formår han at få det liv, der fra fødslen syntes uopnåeligt. Men alting har en pris, og mens Munna skriver til premiereministeren, ånder myndighederne ham i nakken.

Det hele kan lyder trist og trøstesløst, men selvom bogen ikke lægger skjul på det indiske samfunds skyggesider, så er den skrevet med humor, indsigt og sarkasme, så det også er en meget underholdende og lærerig fortælling om Munnas skæbne.

31. maj 2012

Læs bogen