Anbefaling

Det gør du ikke

Af Jens Christian Grøndahl
Forside fra bogen Det gør du ikke
Jens Christian Grøndahl behandler de eksistentielle spørgsmål i livet. Hans romaner handler generelt om menneskets grundlæggende ensomhed og tvivl, der altid vil være til stede, selv i et godt familieliv med trygge økonomiske rammer.

David og Emma

I bogen ”Det gør du ikke” lever ægteparret David og Emma på 25. år i et trygt ægteskab. David er advokat, en sympatisk mand med jødiske rødder, som han gradvist har kappet over. Emma er englænder og en talentfuld kunstner. De fører en privilegeret tilværelse, men efter giftermålet og ankomsten til Danmark er Emma gradvist gået i stå kunstnerisk. De har fået datteren Zoë, hvis eksistens har overskygget kunsten.

Emma har haft adskillige nedture i deres ægteskab, og David har undertrykt sin irritation over hendes manglende initiativ til at skabe sig en karriere. Parret er på mange måder hinandens modsætninger

Refleksioner over livets valg

I tilbageblik får vi personernes refleksioner over deres forhold til hinanden og til deres familie og rødder. David ønsker ikke en jødisk identitet. Han ønsker at være som enhver anden. Han ønsker at kunne gå hen ad gaden uden at slæbe sine rødder efter sig, filtret rundt om anklerne. Han brød med sin far flere år før dennes død, da faderen blev religiøs. Moderen, oprindelig tysker, mistede sin familie i Holocaust. Hun lever et hensygnende liv på et jødisk plejehjem, hvor David sjældent sætter sine ben.

Emmas mor Margaret ser de sjældent. David har mistanke om, at Margaret aldrig har kunnet lide ham på grund af hans jødiske baggrund. Emma tror, at moderen er bitter over, at hun opgav en måske lovende karriere som kunstner i England.

Identitet under pres

Handlingen foregår over nogle få dage, hvor der sker flere ting, der sætter parrets forhold under pres. En morgen er der et hagekors på deres postkasse, og samme aften skal de præsenteres for datterens nye kæreste, pakistansk fødte Nabeel. Under middagen konfronterer Emma David og Nabeel med deres kulturelle baggrund, og David føler sig tvunget til at fortælle om sine valg. ”Kan man kappe sine rødder?”, spørger Nabeel.

Til den tænksomme læser

Grøndahls bøger giver anledning til refleksion, fordi han er god til at præsentere menneskers tanker om deres levede liv og forhold til de nærmeste. I denne bog handler det specielt om personernes afstandstagen til rødderne og om deres forhold og forventninger til partner og karriere.

Grøndahl er fantastisk god til at kæde fortid og nutid sammen, så man får et helhedsbillede af personerne og en forståelse for deres handlinger. Det handler ikke om kampen for overlevelse, personerne er økonomisk velstillede. Det er de alment menneskelige problemstillinger, der er i spil.

10. januar 2013

Læs bogen