Anbefaling

Knud, den store

Af Hanne-Vibeke Holst
Forside fra bogen Knud, den store
Romanen er et ærligt portræt af Hanne-Vibeke Holsts far.

Fraværende far

Hanne-Vibeke Holst er datter af det kendte danske forfatterpar Kirsten og Knud Holst. I DR-dokumentaren Far er den bedste i verden taler Hanne-Vibeke Holst om sit forhold til faren Knud Holst. Hun fortæller, at hun hele sit liv har søgt sin fars anerkendelse. Men han var på mange måder en fraværende far, og den eneste måde, hun kunne nå ham på, var ved at skrive. Så derfor begyndte hun at skrive i en meget tidlig alder. Hun siger selv, at faren er den væsentligste grund til, at hun er blevet forfatter.

Knud den store er dog ikke en bog om Hanne-Vibeke Holsts forhold til sin far. Det er et portræt af Knud Holst som menneske og forfatter. Det er også en slægtshistorie, et samtidsbillede og en gribende kærlighedshistorie.

Fra særling til stor forfatter

Vi følger Knud Holst fra den fattige opvækst i et indremissionsk hjem i Vestjylland. I skolen er Knud fagligt dygtig, men anses for at være en særling, som ikke har mange venner. Han opdager tidligt, at han har talent for at tegne og skrive og er meget ambitiøs. I løbet af gymnasietiden begynder han så småt at formes som forfatter og får udgivet digte og små tekster i lokale blade og aviser.

Efter gymnasiet flytter Knud til Løkken og arbejder som lærer, mens han skriver i sin fritid. Her finder han sammen med sin store kærlighed Kirsten. De bliver gift, får tre døtre og bliver Løkkens kendte forfatterpar. Knud bliver en del af den gruppe, som tegner dansk litteratur i tiden, hvor Klaus Rifbjerg og Leif Panduro også er med.

Men Knud har hele sit liv kæmpet med depressioner og sortsyn, hvilket kun bliver forstærket, da hans forsøg på at skrive den store roman slår fejl. Samtidig begynder hans kone, Kirsten Holst, at slå sit eget navn fast som en af tidens forfattere. Det ender i en skilsmisse, som sender Knud ud i sit livs værste nedtur med depression og alkoholmisbrug.

Et ærligt og gribende portræt

Portrættet af Knud Holst virker meget ærligt og der lægges ikke fingre imellem, når hans op- og nedture beskrives. Selvom han som far har svigtet og både har været årsag til vrede og sorg, bærer portrættet alligevel præg af, at Hanne-Vibeke Holst også altid har beundret sin far. Det er en gribende fortælling om en mand, der drømte store drømme og som betalte en høj pris i sit forsøg på at opnå dem.

Hanne-Vibeke Holst beskriver det selv således: ”Hvis man stiler efter stjernerne, og det gjorde han helt fra han var en lille dreng, så risikerer man meget let at miste jordforbindelsen og det gjorde han også. Men omvendt, hvis man er bange for at miste jordforbindelsen, så når man aldrig op til stjernerne”.

Hvis du synes om Hanne-Vibeke Holsts andre bøger, vil du helt sikkert også læse Knud den store med stor fornøjelse. Hvis du er glad for en god familiefortælling, gode personbeskrivelser og historiske romaner, er jeg sikker på, at du også vil føle dig godt underholdt.

29. juli 2014

Læs bogen