Anbefaling

Mit halve liv

Af Anita Furu
Forside fra bogen Mit halve liv
Mit halve liv er en gribende fortælling om den forældreløse Ruth på seks år, der bliver adopteret af en enlig kvinde i København i starten af 1900-tallet. Ruth er russisk jøde og rejser alene til København fra Kiev, hvor hun efterlader sine søskende.

Arven fra farmor

Forfatteren Anita Furu er til daglig taleskriver i Statsministeriet. Hun har taget udgangspunkt i sin farmor Ruths historie. Ruths far blev myrdet under jødeforfølgelser i Rusland og Ruth blev afskibet til København, hvor en velhavende jødisk kvinde ville adoptere hende.

Der blev sendt et billede af Ruth til København, så kvinden kunne vurdere hende. Da Ruth stod lidt skævt på billedet, måtte der fremsendes et nyt billede, så adoptivmoderen kunne sikre sig, at Ruth ikke var halt.

Ruth voksede op dels hos adoptivmoderen, og efter hendes død hos en onkel og tante. Som ung flyttede hun til Berlin, hvor hun mødte sin kommende mand. De flyttede til Spanien og boede der under 2. verdenskrig, men flyttede senere tilbage til Danmark.

Rodløshed

Det er ikke verdenshistoriens begivenheder, der fylder mest i bogen. Ruth lever efter ankomsten til København meget beskyttet og hendes voksenliv i Spanien er ikke meget præget af verdenskrigen.

Et vigtigt og fint beskrevet tema i bogen er den rodløshed Ruth oplever. Derfor titlen Mit halve liv. Ruth husker kun fragmentarisk sin far og sine søskende, men føler at der mangler en dimension i livet. Hun ved ikke, at en bror har prøvet at få kontakt med hende, men er blevet afvist af adoptivmoderen.

En fin scene til slut i bogen viser, at Ruth er ved at finde de manglende barndomsminder. Ruths datter spørger, hvad hendes navn i Rusland var. Ruth afviser at kunne huske det, men pludselig kommer det til hende. Hendes kælenavn var Nunja.

Vinder af debutantpris

Anita Furu modtog Bogforums Debutantpris 2018 for sin bog om farmorens historie. Helt velfortjent, det er en meget velskrevet og rørende historie.

13. februar 2019

Læs bogen