Svenskekrigene 1657-60
Af Lars ChristensenDa svenskerne gik over isen
Jeg har med stor fornøjelse læst historiker Lars Christensens bog om Svenskekrigene. Svenskernes march over det tilfrosne Lillebælt står som et dystert vendepunkt i Danmarkshistorien. Billedet af den krigsvante svenske hær på vej over isen er blevet til symbolet på det nederlag, der i første omgang førte til afståelsen af Skåne, Halland og Blekinge, og et brud med Danmarks rolle som europæisk stormagt.
Krigens rædsler
Bogen gennemgår begivenhederne inden, under og efter de to krige. Vi får indblik i de storpolitiske forhold, der førte til krig, og hvorfor det gik som det gjorde. Derudover spiller det militærhistoriske selvfølgelig en stor rolle, og vi er med på fronten fra da den svenske hær pludselig står i Sønderjylland, til Københavns belejring i den ellevte time.
Allermest nærværende bliver begivenhederne dog, når vi får et indblik i de konsekvenser krigen får for civilbefolkningen. Lars Christensen har gravet kilderne igennem for at afdække krigens indvirkning på befolkningen. Eksempelvis er dag- og kirkebøger fyldt med vidnesbyrd om krigens rædsler, og beretningerne herom er ikke for sarte sjæle.
En levende historie
Grebet med at veksle mellem de storpolitiske træk og de personlige konsekvenser for den enkelte, er med til at gøre historien levende. Det er velskrevet, fængende og ikke mindst fagligt funderet formidling af en skelsættende periode i Danmarks historie.
Svenskekrigene var katastrofale for Danmark. De efterlod et geografisk amputeret, gennemplyndret og krigshærget land. Samtidigt spillede de en stor rolle i historien om, hvordan Danmark siden udviklede sig.
Jeg var underholdt fra start til slut, og anbefaler bogen til alle, der har interesse for historie og gerne vil vide, hvorfor vi blev dem, vi er i dag.