Anbefaling

Tarme med charme

Af Giulia Enders
Forside fra bogen Tarme med charme
De fleste kender både begyndelsen og slutningen. Øjeblikket hvor føden indtages i den ene ende og øjeblikket hvor slutproduktet forlader kroppen og havner i toilettet.

Mange er sikkert også klar over, at der foregår noget i mellemtiden, især hvis det ikke glider helt gelinde. Eller alt for hurtigt! Men hvad er det egentlig, der sker? Og hvordan er det lige, at det påvirker hjernen og immunforsvaret. Ja, hele vores liv?

Vedkommende viden

Emnet er vedkommende for de fleste og med den unge medicinstuderende Giulia Enders’ fortællelyst og humor, bliver den indre verden både større og endnu mere forunderlig. Men også mindre mystisk. Frisk og frejdigt forklarer Enders, hvordan tarmsystemet fungerer, hvad den nyeste forskning kan bidrage med og hvordan man kan bruge denne viden til at få det bedre i hverdagen.

Du kan gøre en forskel

Giulia Enders er dog varsom med at komme med anvisninger om kost og livsførelse, men hun opfordrer os til at mærke efter, hvordan det føles, når noget vi har spist passerer igennem systemet. Hvis man har ondt i maven, skal man ikke lære at leve med det, for bakterierne i tarmen har vi selv indflydelse på. Det er ikke bestemte madvarer, der er problemet, det er mængden. For eksempel frugtsukker, som lyder dejligt naturligt, men som vipper balancen for millioner af mikrober, hvis vi spiser for meget.

Enkel udvej

Et håndgribeligt råd, har hun dog. Hvis det kniber, kan man tage en lille skammel med hen til toilettet og placere sine fødder derpå, når man sidder. Man mister ganske vist fornemmelsen af at sidde på en trone, men sidste del af tarmen bliver foldet ud en i fordelagtig vinkel. Og hvis enden er god, er alting godt. Det ved alle, som har prøvet det modsatte

25. august 2016

Læs bogen