Forfatterportræt

Astrid Lindgren

Astrid Lindgren
Astrid Lindgren er en af de mest kendte og elskede børnebogsforfattere i verden. Hendes bøger er oversat til mere end 90 sprog og fortællingerne om Pippi, Emil og Ronja Røverdatter lever i allerhøjeste grad.

Lindgren skriver poetisk, humoristisk og indimellem hjerteskærende om det at være menneske, og hun skriver for både små og store.

Barndommens ensomhed og de vigtige venskaber

"Vi legede og legede og legede, så det var underligt, at vi ikke legede os ihjel".  Sådan fortæller Astrid Lindgren om sin barndom.

Lindgrens bøger er befolket med ensomme børn. Søskende er døde. Forældre er rejst. Der er ingen jævnaldrende kammerater. Redningen findes i fantasien, legen og nye venskaber.

Et eksempel på Astrid Lindgrens store forståelse for børns verden, er hendes årelange brevveksling med pigen Sara. I bogen Jeg lægger dine breve under madrassen følger vi brevvekslingen mellem de to. Sara er en ensom ung pige. Lindgren giver i sine breve et kærligt, klogt og ligeværdigt modspil til den sårbare teenager. Brevene og venskabet fortsætter livet ud.

Krigsdagbøger i vasketøjskurven

Forfatteren kom tæt på krigens rædsler gennem sit arbejde for den svenske efterretningstjeneste, hvor hun læste censur på titusindvis af breve til og fra udlandet.

Under 2. verdenskrig førte Astrid Lindgren dagbog. Hun fyldte 17 notesbøger med optegnelser og avisudklip, som hun gemte i en vasketøjskurv. Teksterne blev udgivet i 2015 med titlen: Krigsdagbøger 1939 -1945.

Hun afskyede vold og totalitære ideologier. I mange af hendes bøger er det tydeligt, at hun holder med de små, og at hun er en varm fortaler for ligeværd og demokrati. Se bare på Pippis antiautoritære møde med de voksnes verden, og Mios kamp mod den onde ridder Kato i Landet udenfor.

Livet og døden i børnehøjde

Lindgren tager eksistentielle temaer op. Ronja Røverdatters projekt er at finde retning i livet. Hun må forlade Mattis-borgens trygge ramme og kæmpe mod skovhekse, grådværge, sorg og savn. Først da bliver hun til Ronja, som nok er røverdatter, men som ikke selv vil være røver. Ronja vælger sin egen vej.

I Brødrene Løvehjerte tager forfatteren døden under nænsom behandling. Det kan synes uforståeligt og urimeligt, at et barn skal dø. At vi alle skal dø. I fortællingen om Jonathan og Tvebaks rejse til Nangijala, får vi troen på, at det hele nok skal gå. Der findes både håb og trøst.

Forfatteren beskriver sin barndom som tryg og fuld af liv og leg. Hendes voksenliv var til gengæld langt fra let. Hun måtte træffe en række svære og kontroversielle valg. For eksempel måtte hun som enlig mor sætte sin nyfødte søn i pleje.

Jeg kan på det varmeste anbefale læsning af bøgerne om hendes liv. Hendes eventyrlige og livskloge bøger for børn får ligeledes min anbefaling. Er du til film, kan du netop nu gå i biografen og se filmen Unge Astrid.

Astrid Lindgren blev født i Vimmerby i Sverige i 1907 og boede det meste af sit voksenliv i Stockholm til sin død i 2002. / Astrid Lindgren levede fra 1907 til 2002.

13. februar 2019

Bøger af samme forfatter