Forfatterportræt

Grete Stenbæk Jensen

Grete Stenbæk Jensen
Med fødderne solidt plantet i den vestjyske muld og med kvindevilkår på hjertet blev Grete Stenbæk Jensen talerør for den generation af landkvinder, der i en fart skulle omstille sig til det moderne industrisamfund midt i 1900-tallet

En beskeden vestjysk pige

Grete Stenbæk Jensen blev født i 1925 i Nørre Bork i Vestjylland. De klassiske dyder for landpiger blev indprentet i hende fra barnsben, nemlig beskedenhed, arbejdsomhed og gudsfrygt. Forældrene stammede begge fra indremissionske hjem, men hvor moren holdt fast i tilhørsforholdet, fjernede faren sig fra Indre Mission og blev i stedet optaget af bl.a. Oxford-bevægelsen.

Den læsende husmor og politikeren

Som 14-årig gik hun ud af skolen og havde derefter plads i huset og arbejdede i forretninger. Hun startede på uddannelsen til sygeplejerske, men stoppede igen, da hun blev gift i 1950.

Mens Grete Stenbæk Jensen var hjemmegående husmor med tre børn, fik hun også tid til at skrive artikler til avisen Vestkysten, hvor hun blev kaldt Den læsende husmor. Hun havde en stor interesse for samfundsmæssige forhold og denne interesse førte til politisk engagement i SF, hvor hun var kandidat til folketinget, men dog ikke blev valgt.

Grete, debuten og æggene

I slutningen af 1960erne fik Stenbæk Jensen inspiration til sin debutroman via sit arbejde på et ægpakkeri. I romanen Konen og æggene, der udkom i 1973, beskriver hun livet for den ufaglærte arbejder, der også har hjemmet og børnene at passe. Hverdagen for disse kvinder er et slid og vilkårene ikke at misunde.

Debuten blev en stor succes og Stenbæk Jensen gav en stemme til en stor gruppe af kvinder, der normalt ikke fik spalteplads. Forfatterskabet igennem er kvinden og hendes vilkår centrale temaer.

Fanget mellem det moderne og det traditionelle

Noget, der også er centralt i Grete Stenbæk Jensens litteratur, er det religiøse, der spiller en rolle i flere af hendes bøger. Romanen Martha! Martha! beskriver, hvordan en kvinde kollapser, fordi hendes indremissionske livsstil ikke kan tilpasses det moderne samfund. Det er stilfærdige kvinder, der indtager rollen som hovedpersoner i flere af bøgerne, for eksempel i bøgerne Angående Gudrun og Kære faster.

Serien om stærke Thea

I serien på fire bøger om Thea møder vi dog en handlekraftig kvinde. Vi følger den rødhårede Thea fra hun er barn i 1930erne og helt frem til hun går på efterløn som 60-årig. Thea er typen, der ikke lader sig slå ud af livets udfordringer. Hun lever også et slidsomt liv med landbrug og fabriksarbejde, men formår at slå fra sig.

Bøgerne beskriver også det lille familiedrevne landbrug, som helt er forsvundet nu, og er dermed også et lille stykke kulturhistorie.

Grete Stenbæk Jensens skrivestil er lavmælt, varm, vedkommende og tydelig præget af hendes samfundsmæssige engagement. Hendes bøger er populær læsning, blandt andet fordi kvinder fra især hendes egen generation, kan identificere sig med romanernes hovedpersoner. Grete Stenbæk Jensen døde i 2009.

22. november 2011

Bøger af samme forfatter