Gunnar Staalesen
Interessen for litteratur startede allerede i ungdomsårene, hvor han som en anden læsehest pløjede sig igennem bibliotekerne i Bergen, til der næsten ikke var en ulæst bog tilbage. I Norge er han også kendt for flere digtsamlinger, ungdomsbøger, essays og dramatik skrevet til teatre og radio/TV. Han er altså et meget litterært menneske.
Privatdetektiven Varg Veum
Efter at have udgivet et par krimier i 1975 kom det store gennembrud, da han introducerede privatdetektiven Varg Veum fra Bergen i krimien Manden med de to ansigter, der udkom i 1977. Herefter er det blevet til 16 bøger i serien, som har indbragt Staalesen flere priser.
Varg Veum er en detektiv i amerikansk stil med inspiration fra Raymond Chandler og Dashiell Hammett, kombineret med svenske Sjöwall og Wahlöö. Der er et udpræget socialt engagement i bøgerne.
Varg Veum er lettere alkoholiseret (i god norsk akvavit), er selvfølgelig fraskilt, har et snusket kontor, har utallige damebekendtskaber og er drevet af lige dele nysgerrighed og indignation. Præcis som flere tilsvarende amerikanske privatdetektiver.
Staalesens figur Varg Veum er blevet så populær i Bergen, at der på datoen for Veums 66 års fødselsdag blev afsløret en bronzestatue på Strandkajen 2, hvor han ifølge bøgerne havde sit kontor, ligesom der var festlige arrangementer rundt om i byen.
Bergen-trilogien
De tre bøger i den stort anlagte Bergen-trilogi er på samme tid en krimi, en slægtshistorie, Bergens historie gennem et århundrede og også Norges historie.
Historien starter med et mord på konsul Frimann. Skæbner væves sammen på kryds og tværs gennem alle sociale skel. Vigtige historiske begivenheder flettes ind i historien: Nazismen, besættelsestiden, Cuba-krisen og katastrofen med boreriggen Alexander Kielland.
Det er en stor kollektiv og personrig fortælling, som afsluttes med opklaringen af mordet på konsul Frimann. Det er selvfølgelig Varg Veum, som bringes ind i historien og løser mordgåden.