Forfatterportræt

Johannes V. Jensen

Johannes V. Jensen blev født i Farsø i Nordjylland i 1873, gik i skole i Ribe og studerede medicin i København. Tre byer som satte deres præg på ham som forfatter. Igennem sin barndom og skolegang var han stærkt påvirket af faderens alternative verdenssyn som blandt andet gav sig til kende i en stærk spiritisme. Den naturalistiske side af faderens opdragelse viser sig gennem det meste af forfatterskabet.

Fra lægestudie til forfatterskab

I sin studietid begyndte han at skrive noveller og føljetoner til ugeblade. Hans succes hos udgiverne fik ham til at opgive lægestudiet halvvejs. De første to bøger han fik udgivet, Einar Elkær og Danskere, blev vel modtaget af anmelderne, selv om de gik uden om de store emner i 1890ernes politiske og litterære debat.

Den Jyske bevægelse

Først med Den Lange Rejse og Himmerlandshistorier begynder den ideologiske tråd at vise sig som senere i forfatterskabet skabte røre både personligt og nationalt.

Johannes V. Jensen er særlig kendt for at være ophavsmand til ”Den Jyske Bevægelse” og for at fokusere på hjemstavnen Himmerland, som et centralt punkt i både Danmarkshistorien og verdenshistorien.

Hans fokus på national og regional identitet førte til et brud med miljøet fra studietiden, blandt andre Georg Brandes.

Hyldet i dag

Johannes V. Jensen modtog Nobelprisen for litteratur i 1944 for sit samlede forfatterskab. Han dør 6 år senere.

I 1999 blev hans roman Kongens Fald kåret som århundredets danske roman ved en læserafstemning i Berlingske Tidende.

Kongens Fald er udgivet på mindst 20 sprog, heriblandt farsi og mandarin.

23. februar 2017

Bøger af samme forfatter