Forfatterportræt

John le Carré

Silhuet af John le Carré
Det er sagt om le Carrés bøger, at de er en genre for sig selv. En genre, der rækker ud over den rene spænding og har fået stemplet stor litteratur. Men spænding får man. Sammen med det skarpe blik på verdens tilstand og kampen mod det onde. Hertil kærlighed og moral over for utroskab og bedrag.

Helliger målet midlet? Det er det gennemgående spørgsmål i det meste af John le Carrés forfatterskab. Fra ”Spionen der kom ind fra kulden” for mere end halvtreds år siden til Spioners arv, som udkom i 2017.

Nutid med historiske glimt

John le Carré skriver altid i hånden. Seneste roman fra denne hånd bærer titlen Spioners arv. Romanen kaster nyt lys over begivenhederne i Spionen der kom ind fra kulden og er samtidig et gensyn med gamle spionkendinge som Peter Guilliam og George Smiley.

Nu er de overlevende spioner blevet gamle og nyder deres otium i det omfang, de kan holde dæmonerne stangen. For det er ikke let. Slet ikke nu, hvor nutiden stiller dem til regnskab for de forbrydelser, de begik i majestætens hemmelige tjeneste.

Som i hans andre bøger følges det skudsikre plot med refleksioner over, i hvilken grad målet helliger midlet. Hvor mange uskyldige liv må ofres i det retfærdiges kamp og opretholdelsen af det hellige monarki? Svaret er aldrig sort eller hvidt, snarere lidt tusmørkegråt.

Spionerfaring og fantasi

John le Carré kom til verden i 1931 og læste blandt andet tysk litteratur, før han som 21-årig gik ind i den britiske efterretningstjeneste. Her var han i ni år og bidrog, med egne ord, kun i ringe grad, inden han sprang ud som romanforfatter.

Spionen der kom ind fra kulden gjorde ham verdensberømt i 1963. Bogen blev hurtigt filmatiseret som så mange af hans andre bøger, senest tv-serien Natportieren, som blev instrueret af Susanne Bier.

Sande historier fortalt efter hukommelsen

Har der nogensinde eksisteret noget, der hedder sande erindringer, spørger le Carré i sin erindringsbog Duernes tunnel fra 2016. Han tvivler: Den rene erindring er lige så svær at fastholde som et stykke våd sæbe.

Sandt eller ej byder Duernes tunnel på en perlerække af scener fra le Carrés liv og møder med flere af det 20. århundredes nøglepersoner. Herunder den russiske mafia, KGB, dobbeltagenten Kim Philby, Yassir Arafat, vesttyske terrorister og premierminister Margaret Thatcher fra hvem han nægtede at modtage en orden.

Duernes tunnel giver et interessant indblik i David Cornwell, som er mennesket bag dæknavnet John le Carré. Han fylder 87 i oktober 2018.

19. november 2018

Bøger af samme forfatter