Forfatterportræt

Jules Verne

Silhuet af Jules Verne
Med Jules Vernes bøger om eventyrlige rejser, kunne man komme rundt om månen et lille århundrede før det lykkedes i virkeligheden. Eller rejse med ballon, på elefantryg eller verden rundt i u-båden Nautilus, den undersøiske betvinger af dybhavene.

Jules-Gabriel Verne blev født i 1828 i Nantes i Frankrig som søn af en advokat.

Bestsellermanus i flammer

Verne læste jura, men hans virkelige kald var skrivning, selv om det ikke altid faldt ham let. Hans debutroman 5 uger i ballon fra 1863 var nær aldrig udkommet, fordi han kastede manuskriptet i kaminen i raseri. Det blev dog reddet af hans kone og med hjælp fra en forlægger kunne bogen udgives. Forlæggeren Pierre-Jules Hetzel spillede en afgørende rolle for både indhold og plot gennem hele forfatterskabet og Jules Verne blev en bestseller.

Bøgerne blev snart, men sjusket oversat til engelsk. Derudover blev de voldsomt forkortet, også de danske versioner. Det betyder, at mange læsere er blevet snydt for både sammenhænge og detaljer. På den anden side, vil nogle hævde, er de blevet skånet for alenlange leksikonagtige beskrivelser af arkitektur, havdyr, mødereferater, geologi, fysik og andre omfattende detaljer.

Dramatiseret oplysning

Jules Vernes bøger sprudler af begejstring for videnskab og teknik, og han har udtalt, at han ville ”dramatisere geografi lige så effektivt som Alexandre Dumas havde dramatiseret historie.” Personligt var han knapt så overbevist om teknikkens triumf og brød sig ikke særligt om udviklingen.

Den københavnske forbindelse

Bøgernes store rejser var primært inspireret af læsning om teknik og videnskabelige landvindinger, selv rejste han ”kun” til USA og Europa. Engang lagde han til ved Kvæsthuskajen i København med sit eget dampskib, og han besøgte Frelserkirken med det snoede tårn. Tårnet figurerede senere i Rejsen til jordens indre fra 1864. Her var tårnet en slags træningsbane mod højdeskræk for hovedpersonen, som skulle øve sig inden nedstigningen i en vulkan på Island.

Nye bøger af Jules Verne

Flere af Vernes omkring 65 romaner er først nu oversat til dansk. Det gælder blandt andre Guldvulkanen, som er et guldgravereventyr om to fætre, der drager til Klondike i Canada og videre til Alaska. Et væmmeligt sted, men underholdende læsning, ikke mindst på grund af en sjælden biperson, guldgraversken Edgerton.

Foran flaget er en anden bog, som først findes på dansk nu­­­­­. Den omhandler en fransk kemiker, der opfinder et dødbringende sprængstof og er et eksempel på Vernes mere pessimistiske videnskabssyn.

Jules Verne døde i 1905, men er stadig værd at læse.

7. februar 2023

Bøger af samme forfatter