Forfatterportræt

Katrine Marie Guldager

Katrine Marie Guldager
”Vi er alt for optagede af, hvad vi kan bruge hinanden til, om vi opnår vores mål og bliver den bedste udgave af os selv. Men store dele af livet handler jo om noget helt andet”. Med disse ord spidder Katrine Marie Guldager det moderne menneskelivs paradoks. Det er dette andet, som får plads i Guldagers forfatterskab.

Barn af 70´erne

Katrine Marie Guldager er født i 1966. Fra hun var tre til hun var seks boede hun sammen med sine forældre i Zambia. Senere flyttede familien ind i Danmarks første bofællesskab, Sættedammen. Det var en opvækst, der på mange måder var typisk for de vilde 70´ere. Et venstreorienteret miljø med åbne ægteskaber, fælles bad og fælles beslutninger.

”Der var en kæmpe tiltro til os børn. Vi skulle ikke bare sætte os ned og gøre, som de voksne sagde. Vi blev taget alvorligt lige fra starten, og det var jo meget positivt”, fortæller Guldager i forbindelse med udgivelsen af Peters død. Men det var samtidig en tid og en livsform, der skabte utryghed for et barn.

Familie, følelser og relationer er gennemgående temaer i forfatterskabet. Hvor meget kan en familie rumme? Kan man være hustru, mor og kunstner i samme liv? Kan man udfordre patriarkerne uden selv at gå til? Hvordan bliver man til den man er?

Det er afgørende for det liv man får, hvilken tid man er født i

Køge-krøniken er et hovedværk i Guldagers forfatterskab. Gennem 6 bind får vi et stærkt stykke moderne danmarkshistorie. Vi følger en familie fra 1938 til 1988 og som citatet i overskriften peger på, får tiden og de samfundsmæssige omvæltninger stor betydning for de enkelte familiemedlemmers historie.

I første bind møder vi søskendeparret Henry og Leonora. De vokser op i tiden efter 2. verdenskrig i en familie i Køge. Deres relation er den bærende kraft og konflikt gennem alle romanerne. Allerede på de første linjer i den første bog, Ulven, introduceres vi for Leonoras mest inderlige ønske: at slå sin bror ihjel.

Hvis man er til store slægtsfortællinger, hvor der er plads til sidehistorier og omveje, og hvis man er interesseret i en kortlægning af, hvordan familiemønstre og roller har udviklet sig op gennem det 20. århundrede, venter der en stor læseoplevelse i Køge-krøniken.

Forfatterfakta

Katrine Marie Guldager blev uddannet som cand. phil. i dansk i 1994. Samme år blev hun færdig på Forfatterskolen og debuterede med digtsamlingen Dagene skifter hænder. Hun har modtaget en række priser og legater. Hun har skrevet digte, romaner, noveller, børnebøger og hørespil. Hun skriver desuden klummer om relationer og familieliv i Politiken.

Ud over de skønlitterære værker har Katrine Marie Guldager udgivet bogen Lysgrænsen, der er en beretning om hendes ni år i psykoanalyse.

6. januar 2020

Bøger af samme forfatter