Forfatterportræt

Kirsten Thorup

Kirsten Thorup
Kirsten Thorup er en af de største danske samtidsforfattere. Gennem årtier har hun formidlet tidsbilleder af Danmark og ofte med de samfundskritiske briller på. Hendes romaner er indfølende portrætter af mennesker, som tager livtag med tilværelsen.

”Hvis man ikke synes, man er til i verden, så er det at skrive en måde at blive til på. En måde at finde et sted, hvor man er. Jeg føler faktisk også i dag, at det at skrive er at have et hjem, hvor jeg skal hen hver dag”.

Ordene er Kirsten Thorups og sagt i et interview. Kirsten Thorup har selv haft en oplevelse af ikke at høre til, en fremmedgørelse som hun har overført til sine romanfigurer.

En af Danmarks største samtidsforfattere

Stilmæssigt er Kirsten Thorup en realist, der bruger sine livserfaringer i sine bøger. I sit flotte sprog har hun gennem årtier formidlet tidsbilleder, ofte med de samfundskritiske briller på.

Hendes romaner er psykologisk indfølende portrætter af mennesker, som tager livtag med tilværelsen. Hun er velfortjent blevet belønnet med en lang række litteraturpriser.

Fra provins til storby

Kirsten Thorup er født i 1942 og voksede op i en lille by på Fyn. Opvæksten i den fynske provins brugte hun senere i romanerne om Jonna, en udviklingsroman, der blev Thorups folkelige gennembrud.

Som den første i familien blev Kirsten student og tog som au pair til England. Hun skrev mange breve til forældrene og oplevede glæden ved at skrive. Tilbage i København læste hun engelsk og litteraturvidenskab, men afsluttede ikke fagene.

Sideløbende med diverse kontorjobs begyndte Kirsten for alvor at skrive og fik optaget en af sine tekster i tidsskriftet Vindrosen.

Debutromanen og livet på Vesterbro

I debutromanen Baby fra 1973 skildrer hun den barske tilværelse på Vesterbro, hvor hun boede med sin familie i starten af 1970´erne. Vesterbro er fremtrædende i flere af hendes romaner, blandt andet Himmel og Helvede, som er en selvstændig fortsættelse af Lille Jonna. Et af temaerne i denne roman er biseksualitet.

Dette tema dukker senere op i romanen Bonsai, der er en nøgleroman om hendes ægteskab med Ib Thorup, der var biseksuel, og som hun blev skilt fra i 1974. Sammen havde de fået datteren Aja.

Nordisk Råds Litteraturpris 2017

Kirsten Thorup modtog i 2017 Nordisk Råds Litteraturpris for romanen Erindring om kærligheden fra 2016. Denne store roman skildrer med psykologisk indlevelse et problematisk mor-datter forhold.

Moderen har et skrøbeligt sind, og hendes problemer eskalerer, da hun bliver alene med sit barn og senere må overdrage barnet til andre. Datteren tager siden afstand fra moderen, som desperat forsøger at nå sin datter. Det er en meget rørende fortælling, båret af Thorups livserfaringer og store samfundsengagement.  

5. februar 2018

Bøger af samme forfatter