Forfatterportræt

Knud Sørensen

Silhuet af Knud Sørensen
Jeg vover et øje og kalder Knud Sørensen landets ældste digter. For i en alder af 93 år har han for nyligt udgivet digtsamlingen Gemmebogen. Med den er det blevet til omtrent 50 bøger i løbet af 60 år.

Landinspektør og lyriker fra landet

Knud Sørensen virkede som landinspektør på Mors gennem årtier, og den erfaring har han taget med sig ind i romaner, noveller og digte. Som landmåler i tresserne og halvfjerdserne var han vidne til omvæltningen i landbruget. Gårde blev sammenlagt til storbrug, og mange småbønder og husmænd forsvandt fra de små samfund. Disse menneskers skæbner har Knud Sørensen beskrevet med nænsomhed og psykologisk indsigt.

I vandkanten

Knud Sørensen skriver fra vandkanten og landkanten på Mors og i Vendsyssel ved Limfjorden. Det enkle dagligdagsliv er i flere novellesamlinger omdrejningspunktet for portrætter af mennesker i krise.

Det lille landbrug er ved at gå fallit, og konen begynder at arbejde ude. En århundrede gammel livsform er i opløsning. Sørensen er eminent til at få alt det frem, der ikke bliver talt om ægtefæller imellem. Det underforståede og uudtalte står 

Blandet landhandel

Knud Sørensens afdæmpede fortællestil følger en gammel jysk tradition, og han har da også skrevet flere biografier om forfattere som Johan Skjoldborg og Steen Steensen Blicher.

Derudover har Sørensen skrevet to romaner fra 2. verdenskrig om drengen Jakob. Her får vi historien om et Danmark, hvor man på den ene side dukkede sig og arbejdede for tyskerne og på den anden side hyldede modstandsbevægelsen. Samtidig er det historien om et lille samfund, hvor alle kender hinandens hemmeligheder. Ikke mindst den om hvem Jakobs rigtige far er.

Kun slutningen mangler

”Hvor længe kan sandet mon bære?” spørger Knud Sørensen med rollatoren i Limfjordens vandkant. Hvor han tidligere skrev om landbrugets afvikling, så kredser den ældre Knud Sørensens digte om alderdommen og det, der naturligt følger. Han har flere gange erklæret, at den sidste bog er skrevet. Men digtene bliver ved at komme til ham, når han går sine ture i naturen.

Knud Sørensen får selv lov at runde af med dette enkle og smukke digt om tiden:

Tiden kommer
fra et eller andet sted
og jeg er glad for
at den som oftest
stryger nænsomt forbi
som var den en let
sommerbrise
dog sker det
at den standser op
kigger på mig
hvisler
skulle du ikke hellere
komme med mig?

29. november 2021

Bøger af samme forfatter