Leif Davidsen
Da Leif Davidsen første gang fløj over Atlanten, kendte han ikke nogen, som havde siddet i en flyvemaskine. Selv havde han været i Skåne på spejdertur og i Sydslesvig på skoleudflugt. Men nu i 1967 var han på vej fra Ringe på Fyn til Middleton i New Jersey, hvor han skulle bo hos en amerikansk familie og gå på highschool. Der, i 1967, åbnede verden sig for den unge Davidsen og siden har den ligget for hans fødder.
Leif Davidsen, Madrid
Hvem husker ikke korrespondenten Leif Davidsen med sideskilning, firkantede firserbriller og løgkupler i baggrunden, når han rapporterede fra Den Røde Plads i Moskva? Men det var i Madrid, at hans liv som udenrigsreporter begyndte i 1977.
Spanien går igen flere steder i forfatterskabet og havde Leif Davidsen været 17 år i 1937 i stedet for i 1967, var han taget ned og havde kæmpet mod fascisterne, har han sagt. Det blev i stedet hans romanfigur Magnus Meyer og hans bror, der tog af sted til den spanske borgerkrig i romanen Min broders vogter fra 2010.
Ellers kender vi ham bedst fra brændpunkter under og efter den kolde krig. Sovjet, Østeuropa, Rusland, Balkan og på det seneste især USA.
Reportagen og rejsen
Siden sin romandebut i 1984, med spændingsbogen Uhellige alliancer, har Leif Davidsen udgivet flere novellesamlinger og 12 romaner. Selv om flere af hans romaner med deres reportageagtige tidsbilleder og stedbeskrivelser kan forveksles med rejsebøger, er det kun Steinbecks spøgelse og Dostojevskijs sidste rejse, som er det. Beskriver han en tur med tog til et givent sted, er man ikke i tvivl, om at han selv har foretaget netop denne rejse og mærket lugten.
Virkeligheden som råstof
Virkeligheden er hans litterære råstof, har Davidsen sagt. Historie, politik og samfund under forvandling. Og det er hans almindelige mennesker, der kommer ud for noget ualmindeligt, som tager os med ind i de spændende historier. Pludselig er en almindelig dansker brik i et større spil og så hænger vi på.
Det sker ikke mindst i trilogien om Den russiske sangerinde fra 1988 på kanten af Sovjetunionens sammenbrud. Og trilogien om Den serbiske dansker, Vuk, i de uhyggelige krige på Balkan i halvfemserne.
On the road
I rejseskildringen Steinbecks spøgelse, er Davidsen på roadtrip med sin kone i en autocamper i John Steinbecks hjulspor. I bogen får vi øjebliksbilleder fra livet på landevejen og USA i dag og betragtninger om et af hans store forbilleder John Steinbeck. På vejen bliver der strøet tilbageblik fra Davidsens eget på en gang stilfærdige og begivenhedsrige liv.