Forfatterportræt

Ole Clifford

Spænding med historisk islæt.

Når Ole Clifford hver morgen vågner i sin villa i Sakskøbing eller i sit vintereksil på den iberiske halvø, er det med stor taknemmelighed. Han er tilfreds med sit liv, som han selv kalder privilegeret. Både det mere dramatiske, han kan se tilbage på, og det som han lever nu.

Ole Clifford er født i 1945, men vil aldrig gå på pension. Han vil skrive bøger. Så før klokken ni er han ved tasterne. Målet er seks bogsider om dagen, men tre kan også gøre det. Om aftenen og om søndagen holder han fri.

Den katolske kirkes sorte historie

Lige nu skriver han på sin kommende bog Broderskabet. Broderskabet er anden bog i Middelaldertrilogien, som begynder med Katharerne og skal sluttes med Sandheden. Alle tre bøger tager afsæt i nutiden, men går også tilbage i historien.
 
Katharerne foregår i Sydfrankrig, hvor den katolske kirke myrdede et helt folk i 1200-tallet. I nutiden følger vi personer, som Cliffords læsere vil genkende: Fysikeren og flynørden Viktor. Computergeniet Mikkel. Og enken Irena, som Viktor er forelsket i. Spændingen er i top, når Viktor fra Amager går til paven og kræver undskyldning for folkemordet for 800 år siden.

Anmelderne var vilde med Katharerne, som blev kaldt dansk spænding på internationalt plan.

Magten og pengene

Men det er ikke kun den katolske kirke, der får Ole Clifford i blækhuset. Det er, som om han kigger efter magten og pengene. For her er der lyssky interesser på spil og her er der er nogen, som kommer i klemme.

I bøgerne Troldmanden fra Waterloo og Sort natskygge går Clifford i kødet på medicinalindustrien. I romanen Flyspotteren handler det om fifleri med flysikkerhed. Men også emner som for eksempel genmanipulation og anoreksi har haft hans opmærksomhed.

Fra fri fantasi til fakta

Mens hans første romaner De elskende i Toscana, Gensyn i Provence og Miramares sjæl var næsten fri fantasi, har alle hans spændingsromaner været fyldt med virkelighed. Siden Det 11. bud, Cliffords fjerde roman fra 2004, har bøgerne hvilet på tung research. Katharerne krævede fem år, før han kunne skrive. Men så var der også stof nok til tre bøger.  

Fra fuld fart til fordybelse

Nu er Ole Clifford fuldtidsforfatter med base på Lolland, men tidligere har han boet på Strandvejen nord for København og haft flere topposter. Blandt andet for kuffertvirksomheden Samsonite.

Som ambassadør for dansk erhvervsliv i USA har hans liv været både hurtigt og dyrt. De 20 år på business class kan han nu bruge i bøgerne, som også tit foregår på første klasse i global sammenhæng.

International standard

Ole Clifford er blevet kaldt det danske svar på Dan Brown. Jeg ville vælge Clifford. Så får man både international spænding og dansk perspektiv.

Ole Cliffords egne favorit-forfattere er Michael Crichton, John Le Carré, Hemingway, Gustav Wied og H.C. Andersen.  

12. august 2015

Bøger af samme forfatter