Formater på Studiebøger

Læs om hvilke formater studiebøgerne har i Nota Bibliotek.

Bøgerne i Nota findes i mange forskellige formater. Det er ikke sikkert at en bog findes i alle formater. Ofte findes studiebøgerne som et bearbejdet Word-dokument og en PDF-fil.

Nedenfor findes en oversigt over formaterne samt hvilke programmer og afspillere, du kan bruge.

Tekstformater

Der findes 3 typer tekstformater; Let bearbejdet tekst, Grunddigt bearbejdet tekst og Ikke bearbejdet tekst.

Let bearbejdet tekst

Indscannet e-tekst.

Tekstgenkendt (OCR)

Tekst leveres som et let bearbejdet Word-dokument og en PDF-fil

Indeholder ofte sidetal.

Brugbare programmer:

• CD-Ord
  • AppWriter
  • Eller lignende

Målgruppe: Ordblinde

Grundigt bearbejdet tekst

Indscannet e-tekst.

Tekstgenkendt (OCR).

Tekst leveres som et grundigt bearbejdet Word-dokument og en PDF-fil.

Indeholder sidetal.

Navigation ved hjælp af overskrifter, sidetal og kapitler.

Fodnoter er ankret i teksten.

Brugbare afspillere og programmer:

• CD-Ord
  • ViTal
  • E-bogslæsere
  • Tablets
  • JAWS
  • ZoomText
  • Eller lignende

Målgruppe: Ordblinde og synshandicappede.

Ikke bearbejdet tekst

Produceres ikke mere, men formatet kan findes i biblioteket.

Indscannet e-tekst.

Tekstgenkendt (OCR).

Tekst leveres som et Word-dokument og en PDF-fil.

Brugbare programmer:

• CD-Ord
  • AppWriter
  • Eller lignende

Kompendier

Kompendier kan bestilles hos Studieservice. Oplys gerne forhandler, da det giver en hurtigere bestilling. Bemærk at kvalitet af bearbejdningen afhænger af kompendiets stand/kvalitet.

Kompendier produceres i formatet let bearbejdet tekst til ordblinde og i grundigt bearbejdet tekst til synshandicappede. Resultatet af bearbejdningen vil afhænge af kvaliteten af det enkelte kompendium, da teksterne kan være i meget svingende kvalitet.

E-bøger

E-bøger produceres til synshandicappede, der benytter en skærmlæser eller et punkt-display. Ordblinde kan anvende formatet ved at downloade docx og html.

E-bøger findes i let og grundig bearbejdet udgave. Det er muligt at få illustrationer og billeder beskrevet.

Brugbare afspillere og programmer:

• CD-Ord
  • ViTal
  • E-bogslæsere
  • Tablets med egen tale
  • JAWS
  • ZoomText
  • Punktdisplay
  • Eller lignende

Målgruppe: Synshandicappede.Ordblinde kan med fordel anvende docx og html fra bogen.

Lydbøger

Lydbøger findes i 3 udgaver; Lydbog uden tekst, Lydbog med tekst (human tale) og Lydbog med tekst (syntetisk tale).

Lydbog uden tekst

En Daisy lydbog er indlæst af en professionel indlæser i et lydstudie. Kun lyd, uden tekst. Den produceres udelukkende til kompendier og tekster, hvor tekstkvaliteten er så dårlig, at hverken en talesyntese eller ZoomText kan læse teksten.

Brugbare lydbogsafspillere og programmer:

• Alle typer af Daisy- og MP3 afspillere

Målgruppe: Synshandicappede.

Lydbog med tekst (human tale)

Lydbog med tekst, human tale, er en Daisy lydbog indlæst af en professionel indlæser i et lydstudie med tilhørende e-tekst.

Brugbare lydbogsafspillere og programmer:

• AMIS EMERSON
  • EasyReader på PC
  • Daisy Apps på tablets
  • Eller lignende.

Målgruppe: Synshandicappede. Kan med fordel også anvendes af ordblinde.

Lydbog med tekst, syntetisk tale

Lydbog med tekst, syntetisk tale, er en Daisy lydbog, hvor bogen læses op af en syntetisk stemme og med tilhørende e-tekst.

Brugbare lydbogsafspillere og programmer:

Særligt brugbart med Daisy-software

• AMIS EMERSON
  • EasyReader på PC
  • Daisy Apps på tablets
  • Eller lignende

Målgruppe: Synshandicappede.

Specialproduktioner

Der findes 3 typer specialproduktioner: Docx, LaTex og Taktilt materiale

Docx

Et Word format, der benyttes til specialproduktioner af komplicerede tekster.

Brugbare afspillere og programmer:

• JAWS
  • Punktdisplay
  • Eller lignende

Målgruppe: Synshandicappede

LaTeX

LaTeX er et kommandobaseret tekstbehandlingssystem, der minder om f.eks. HTML. Vi bruger det til at konvertere tekst med matematiske formler, da en LaTeX fil kan læses af en punktskriftlæser på et punktskriftdisplay og med en skærmlæser som f.eks. Jaws.

Brugbare afspillere og programmer:

• JAWS
  • Punktdisplay
  • Eller lignende

Målgruppe: Synshandicappede

Taktilt materiale

Specialproduceret materiale og billeder, der er følbare og giver blinde og svagsynede mulighed for at få informationer gennem følesansen. Eksempler kan være kort, grafer, diagrammer og lignende.

Målgruppe: Synshandicappede

Kontakt

Bibliotek, Skole- & Studieservice