2. verdenskrig
Litteratur om 2. verdenskrig
Antallet af udgivelser om 2. verdenskrig er selvsagt enormt. Krigens aspekter er blevet behandlet i såvel faglitteratur som skønlitteratur. Krigen og nazismen er fortsat genstand for meget forskning, og efter åbningen af Østeuropa, er der blevet adgang til en masse arkiver. Det har betydet adgang til ny viden og dermed til mere litteratur.
I dette tema er der skønlitteratur i et udvalg, hvor forskellige genrer og stilarter er repræsenteret. Ud over spændingsbøger er der romaner om modstanden mod nazisterne, om ofrene og om dem, der kom på den forkerte side. Der er også klassikere og biografiske romaner.
Faglitteratur
Vil man læse en samlet fremstilling, som bygger på ny forskning, kan historikeren Antony Beevors fagbøger anbefales. Hans digre værk 2. verdenskrig behandler alle aspekter af krigen og belyser, hvor omfattende den var. Vil man for eksempel have mere at vide om Stillehavskrigen og Japans ekspansion og dens indfletning med den europæiske krig, er denne bog suveræn. Beevor har en fængende fortællestil, der inddrager de menneskelige aspekter og aktører.
En lettere tilgængelig fremstilling af den europæiske krig, finder man i bogen Europa brænder af Bengt Fredrikson.
Litteratur der ryster
De systematiske massedrab på seks millioner jøder og de mange andre folkedrab er nok det, som fylder mest hos folk, når talen falder på 2. verdenskrig. Nazismens uhyggelige ideologi med race-og arvelighedslove, der eskalerede i drab på millioner, er dokumenteret og beskrevet i masser af udgivelser og også behandlet i skønlitteraturen.
Læs for eksempel William Styrons roman Sophies valg om en polsk kvinde, der overlever Auschwitz og flytter til USA, men aldrig kan heles.
De sidste vidner
Der er udkommet mange erindringsbøger og dagbøger med beretninger fra overlevende. Jeg har her valgt to meget forskellige om Holocaust. Fælles for dem er, at det er overlevende, der fortæller. Den ene er Claras krig, som bygger på den polske pige Clara Kramers dagbog, som hun skrev, mens hun sammen med 17 andre jøder holdt sig skjult i en jordkælder i 18 måneder.
Den anden bog er ”I hjertet var vi kæmper”, som er beretningen om musiktruppen familien Ovitz, der bestod af syv dværge fra Transsylvanien. De overlevede Auschwitz, da de kom i hænderne på SS-lægen Mengele, der brugte dem til forsøg. Man får i bogen en god beskrivelse af den rige jødiske folkemusikkultur, som blomstrede i Østeuropa inden nazisternes hærgen. Det er gribende og rystende beretninger.
Nota har meget mere litteratur om 2. verdenskrig. Du kan finde bøgerne her på Nota.dk. Hvis du skriver 2. verdenskrig i søgefeltet og vælger det som emne, får du rigtig meget at vælge imellem.
Bøger i dette tema
- Se flere