Tema

Aarhus: Hjem til smilets by

Byskilt for Aarhus
Det gamle slogan Smilets By fra 1938 gælder vel stadig. For Aarhus er i stadig bevægelse og har undergået mange forandringer i sin lange historie. Historie og nutid mødes på magisk vis i en storby rig på kultur og natur, tæt på skov og strand.

Fra Aros til Aarhus

Byens historie går tilbage til vikingetiden i 700-tallet. I Den Gamle By i Aarhus kan man komme på en tidsrejse gennem historien. I forskellige scenarier kan man opleve Aarhus, lige fra vikingetid over besættelsestiden til 1974.

Byens oprindelige navn er Aros, der betyder åens munding. En del af åen er nu genoprettet i Aarhus midtby, og der er etableret et populært forretnings- og caféstrøg langs den gamle å. Ud over dette projekt er der sket en udbygning af havneområdet, som stadig står på med etablering af nye byrum. Her er biblioteket Dokk1 et kulturelt centrum.

Europæisk kulturhovedstad

I 2017 var Aarhus velfortjent europæisk kulturhovedstad. Aarhus har et blomstrende kulturliv, hvor nyt og gammelt mødes. Her er Nordens største musikhus og Aarhus Kunstmuseum ARoS. Her er Aarhus Festuge, en af Nordens største kulturfestivaller, der har været afholdt siden 1965.

I bogen En Århus krønike fortælles der om den kreative bys udvikling, der tog fat i 1960’erne.

Besættelsestiden

Besættelsestiden var meget dramatisk i Aarhus, og mange blev dræbt. I Hans Gregersens bog Krigsår – Aarhus 1940-1945 kan man blandt andet læse om sabotageaktioner, tyske gengældelsesangreb og RAF´s bombning af Gestapos hovedkvarter.

Den Aarhusianske identitet

Der er nok ikke uden grund, at mange kunstnere har deres rod i denne by. Forfattere som Svend Åge Madsen, Vagn Lundbye og Tage Skou-Hansen kommer fra Aarhus, hvor en del af deres bøger også foregår. Der er krimiforfatterne, hvis bøger foregår i Aarhus, for eksempel Elsebeth Egholm og Inger Gammelgaard Madsen.

For mange er Aarhus lig med musik. Herfra kommer mange af Danmarks største pop- og rockmusikere, som Gnags, TV2, Anne Linnet, Lis Sørensen, Thomas Helmig og Tina Dickow. Sidstnævnte udrykker sine følelser om sit forhold til byen i sangen Pigen ud af Aarhus: Du kan tage pigen ud af Aarhus, med en drøm om at blive fri, men du kan ikke tage Aarhus ud af den her pige.

31. juli 2019

Bøger i dette tema