Tema

Alderdom i litteraturen

Forside fra bogen En mand der hedder Ove
Der findes stakkevis af bøger, der handler om at blive ældre. Det er nemlig noget, som alle kan forholde sig til. I dette tema er medtaget nogle af de bedste af slagsen. Lige fra de prisvindende klassikere til dem af nyere dato. Fælles for alle bøgerne er, at de rummer en stor kærlighed til den hovedperson de skildrer. Man vil derfor kunne få noget ud af bøgerne, uanset hvor i livet man selv er.

Humor fra Norden

I løbet af det seneste årti er der udkommet mange nordiske bøger, som alle har humor og alderdom som omdrejningspunkt. Helt oplagt er det at nævne svenske Jonas Jonassons Den hundredårige der kravlede ud ad vinduet og forsvandt. I denne roman følger vi den hundredårige Allan Karlsson, som stikker af fra sin egen fødselsdagsfest på plejehjemmet for at begive sig ud på en længere rejse gennem Sverige. Bogen blev en øjeblikkelig bestseller, da den udkom, og er også blevet filmatiseret.

En anden roman, som har fået knap så meget omtale, men som stadig er værd at nævne, er norske Kjersti Annesdatter Skomsvolds tragikomiske roman Jo hurtigere jeg går, jo mindre er jeg. Her følger vi den ældre dame Mathea, som altid har levet en isoleret og tilbagetrukket tilværelse. Men nu, hvor hun er kommet op i årene, bliver hun pludselig bange for, at ingen nogensinde vil vide at hun har levet. Derfor begiver hun sig, iført sin gamle brudekjole, ud i verden for at møde de andre mennesker.

Klassikeren

Man kan også fordybe sig i en klassiker. Nemlig Hemingways Den gamle mand og havet. I denne roman følger vi den gamle fisker Santiago, som begiver sig ud på havet for at fiske. Efter 84 lange dage får han endelig en stor sværdfisk på krogen. Han må dog kæmpe med næb og kløer for at holde den væk fra hajerne og komme hjem igen i live. Romanen er meget realistisk og ligetil i sin fortællestil, men den rummer en universel fortælling om menneskets kamp mod døden. Hemingway modtog Nobelprisen i litteratur, kort tid efter denne roman udkom.

Fra plejehjemmet

I den lidt tungere ende finder vi Kirsten Thorups Ingenmandsland. Den handler om den 94-årige Carls tilværelse på et plejehjem. Carl lider af tiltagende demens og han kan ikke forlige sig med at skulle tilbringe sin sidste tid på et plejehjem. Derfor arbejder han på en plan, der skal få ham væk derfra.

Men nu skal det ikke bare være trist det hele. En opløftende historie om det at bo på plejehjem får man i samtalebogen De 5 på Lotte. Her følger vi fem ældre mennesker i deres hverdag på plejehjemmet Lotte. De fem beboere er fulde af livsglæde og det er en fornøjelse at læse om, hvordan tiden på plejehjemmet også kan være.

Jeg håber, at du kan finde inspiration i nogle af de mange bøger jeg har fundet frem. God fornøjelse.

7. januar 2020

Bøger i dette tema