Tema

Australien - Down under

Forside fra bogen Familie på farten - med farmor i Australien
Australien er en kæmpemæssig landmasse, som i sig selv er et kontinent plus Tasmanien og flere tusind øer omgivet af det indiske ocean, Sydhavet og Stillehavet. Nationen strækker sig over tre tidszoner og tre klimazoner og hører stadig under den britiske krone.

Vi hører sjældent nyt om landet på den anden side af jorden, men vi har dog en stribe bøger derfra. Samt en del, hvor ikke-australske forfattere er inspireret af den særlige europæiske kultur og den rå natur og dens millionvis af sære dyr og insekter.

Rejsen

Rejsen fra Europa til Australien bliver snildt over et døgn lang. Tidligere måtte man med skib først om Kap Det gode Håb, dernæst runde Indien og det fjerne østen, før man efter måneder kunne gå i land i eksempelvis Sydney, hvis man ikke var død. Rejsen dertil og fjernheden er et tilbagevendende tema i både fiktionen og faglitteraturen.

Og i rejsebøgerne naturligvis. Fra et solbagt kontinent af Bill Bryson er min yndlings, skønt både lidt plat allerede gammel, giver den en underholdende indføring i landet, hvor bushen begynder ved bygrænsen før den endeløse outback tager over.

Landet og historien

Australsk historie er et kapitel for sig. I cirka 60.000 år før de europæiske kolonister betrådte kontinentet var landet befolket af cirka 750.000 aboriginere, som er det navn kolonisterne gav stedets oprindelige folk, som menes at være migreret fra Asien.

Fra 1642 blev landet kortlagt af hollandske ekspeditioner og fra 1788 fysisk underlagt det britiske imperium og koloniseret af ikke mindst deporterede straffefanger. I Australiens historie af David Day, får du en spændende beretning om nationens fødsel og australsk identitet. Eller læs en af de mange historiske romaner.

Australske forfattere

En af Australiens mest anerkendte forfattere er Peter Carey, hvis romaner ofte bunder i australsk historie. Læs for eksempel Den sande historie om Kelly-banden eller Oscar og Lucinda, som var hans internationale gennembrud.

Elizabeth Harrower og Colleen McCullough var nogle af landets største kvindelige forfattere. Sidstnævnte især kendt for romanen Tornfuglene.

I den nutidige ende kan nævnes Tony Birch, som er aboriginer og for nylig udgav romanen Den hvide pige.  Minnie Dark, som skriver om kærlighed fra Tasmanien og Kate Morton, som vi har et helt portræt af i dette nummer. Krimi har de også, for eksempel Den knuste kyst af Peter Temple.

Tag på din egen rejse til den sydlige halvkugle med en af bøgerne i listen.

3. november 2023

Bøger i dette tema