Tema

Bøger til hjælp og trøst

Forside fra bogen Glæden ved at være uperfekt
På hylden med selvhjælpsbøger kan man finde svar på det meste, især når det gælder om at ”blive en bedre udgave af sig selv”. Men der er også bøger til håndtering af specifikke sygdomme eller særlige udfordringer i for eksempel børnefamilien.

Indsigt, trøst og håb gennem genkendelse og forbilleder

Nogle bøger giver læseren håb gennem genkendelsen af sig selv eller en pårørende og ved at sætte ord på situationen. Eller bare trøst i, at andre også har været i en lignende tilstand. En sådan bog er Tøsne og forsytia, hvor Thomas Bredsdorff fortæller sin personlige historie om sin kones Alzheimers sygdom.

Flere selvbiografier bygger også på erfaringer om, hvordan de kriseramte personer overvandt traumet eller lærte at leve med sygdommen.

Andre bøger forsøger at give håb ved at sige ”Du kan godt”. Nogle går skridtet videre og siger ”Hvis du altså selv vil!” Her kan håbet ende med at slukke i afmagt og i sidste ende: Det er din egen skyld, det er din sejrsvilje den er gal med!

Er du din egen lykkes smed? Kritik af individets ansvar

Hvor grænsen går, er jo op til den enkelte at vurdere, men tendensen med at lægge ansvaret og skylden på sig selv, bliver også kritiseret. For eksempel i Svend Brinkmanns anti-selvhjælpsbog Stå fast, hvor han gør op med selvhjælpsindustrien: Svaret ligger ikke inde i dig selv, men i de ydre strukturer; samfundet. Du skal ikke mærke efter i din mave, i maven er der indvolde, du skal bruge hjernen.

Line Knutzons Camille Clouds brevkasse er rendyrket satire over netop kommerciel lommefilosofi. Camille Cloud er en fiktiv brevkasseredaktør, der lever af sine selvhjælpsbøger om ALT. Hun siger for eksempel som hjælp til den nødlidende: Det skulle du have tænkt over før du blev født.

Selvhjælpsmarkedet er omfattende, men væbnet med sund fornuft, kan man måske finde trøst og inspiration, og måske endda hjælp. Her er en håndfuld fra de forskellige genrer.

5. april 2018

Bøger i dette tema