Tema

Berlinmurens skygger

Trabant bryder gennem mur
Den nylige fejring af Berlinmurens fald viser os, at selv om muren er væk, står den stærkt i historien og kulturen og menneskers sind.

Østtysk hverdag i bakspejlet

Bogen I Tider med aftagende lys fra 2012 er en slægtsroman over fire generationer. Fra et idealistisk ægtepar, der i 1956 flytter hjem til DDR for at opbygge socialismen og til en nutid med nogle unge, der intet begreb gør sig om Stasi, Trabi eller muren. Forfatteren Eugen Ruge boede i DDR til 1988 og er født i Sovjetunionen. Avisen Die Zeit har kaldt romanen for det østtyske svar på Thomas Manns store slægtsroman Huset Buddenbrook.

Romanen Tårnet er et vægtigt værk fra 2008 af forfatteren Uwe Tellkamp. Den handler om en families hverdag i østtyske Dresden i firserne før DDRs sammenbrud.

Noget lettere går det til i Ingo Schulzes bog Adam og Evelyn fra 2009, som er en morsom, men dog alvorlig roman, der delvist foregår i en østtysk bil af mærket Wartburg på vej mod Ungarn i dagene op til murens fald.

Flugten fra DDR

I DDR-tiden lykkedes det omkring 900 mennesker at flygte over Fredens hav, som Østersøen hed på østtysk. På sit korteste sted fra Ahrenshoop var turen til Danmark på 35 km.

Flugtrute Østersøen fra 2012 er dokumentarisk materiale, men de 100 beskrevne menneskeskæbner er gribende og spændende fortalt som var det en thriller. Bogens forfatter Jesper Clemmensen var kun 14 år i 1989 og et eksempel på, at historien ikke slutter med murens fald.

Den danske forbindelse

Hvis man satte sig ind i Neptunekspressen på Københavns Hovedbanegård kl. 7.45, kunne man stige ud på Ostbahnhof i Berlin klokken 14.47. Eller stå af i Rostock og tage på strandferie. 

De fleste besøgte dog landet af familiære, forretningsmæssige eller politiske årsager. Eller romantiske. For mennesker mødes og sød musik opstår. Men Stasi kan ligge på lur overalt. I dette felt finder vi romanen Møns klint i klart vejr af Niels Rohleder fra 2010. Her møder danske Martin østtyske Julia. Det får konsekvenser for Martins politiske liv i nutiden.

I den dokumentariske roman Knud og Vera – Et Stasi-drama er der både kærlighed, forræderi og dobbeltliv. Østtyske Vera møder dansk-tyske Knud, der, som hver femte DDR-borger, var meddeler for Stasi.  Vera Wollenberger har også selv skrevet sin beretning om Knud i bogen Staten, stikkeren og sjælene.

Men ingen Berlinmur uden rigtige spioner. De fiktive, altså. Dem med cottoncoat og agentudvekslinger. Her står romanen Spionen der kom ind fra kulden, fra 1963, over dem alle. Forfatteren John Le Carré, som selv spionerede lidt, lod sig blandt andet inspirere af DDRs spionchef Markus Wolf. Manden uden ansigt er Wolfs erindringer.

Sviptur til dagens Berlin

Et godt sted at starte turen til Berlin er med guiden Berlin, Vide Verden. Her tager 12 skribenter et personligt dyk ned i byen. Med dens middelalder, nazisme, currywurst, fodbold, tyrkere og russere. Og muren, selvfølgelig. De få synlige spor og de massive mentale spor.

5. juli 2016

Bøger i dette tema