Tema

Breve, breve, breve

Forside fra bogen Jeg har set den gamle verden forsvinde - hvor er mine øreringe?
Breve udgivet i bogform giver et spændende indblik i skriverens tanker.

Tove Ditlevsens breve

”Vis ikke dette brev til andre, for intet menneske vil kunne forstå vores sindssyge forhold, før jeg tager mig sammen og giver kunstnerisk udtryk for det. De kærligste hilsener fra din lille kone Tove”

Sådan skrev Tove Ditlevsen d. 27. september 1972 til sin mand Victor. Han trodsede dog digterens ord og udgav i 1993 de breve som han selv og Tove havde skrevet til hinanden i årene inden hendes død. Brevene giver et indblik i parrets til tider tumultariske forhold og de tanker som det har afstedkommet hos Tove Ditlevsen. Modsat den gennemarbejdede roman så forekommer brevformen nemlig mere umiddelbar og rå.

Breve som vidnesbyrd

Er man interesseret i verdenshistorien, så er det også oplagt at se på de mange brevsamlinger som efterhånden er blevet udgivet. Særligt breve fra krigens tid er interessante for mange. Et af de mest kendte eksempler fra Danmark er de breve som frihedskæmper Kim Malthe-Bruun skrev fra Vestre fængsel, før han blev henrettet som bare 21-årig. Et andet eksempel er digteren Mortens Nielsens breve som han også skrev under besættelsestiden. Også han var aktiv i modstandsbevægelsen og døde meget ung – blot 22 år gammel.

Brevet som rejseberetning

En af de store fordele ved breve er at de kan sendes. Man kan således befinde sig så langt væk som Afrika og stadig opretholde en kommunikation med dem derhjemme. Dette gør Karen Blixen i samlingen Breve fra Afrika. Her beretter hun om sit daglige liv på kaffeplantagen i form af breve til familie og venner i Danmark. Men man kan også skrive rejsebreve uden en egentlig modtager. Det gør Henrik Nordbrandt i samlingen Breve fra en ottoman, hvor han skriver om at rejse rundt i Tyrkiet og det græske øhav.

Nutidens breve

Endelig har vi de nutidige breve, som ofte er i den mere kulørte ende. Breve der er skrevet som små causerier mellem to kulturpersonligheder. Her kan nævnes Maise Njor og Camilla Stockmanns korrespondance om blandt andet børn, cocktails og hårde hvidevarer. I den anden ende har vi den norske forfatter Karl Ove Knausgård som skriver om kunst, litteratur og politik, men også fodbold, med ven og forfatter Fredrik Ekelund. Endelig har vi Jørgen Leth og Morten Sabroes korrespondance, som har fået en titel, jeg ikke vil nævne, men som du selv må læse dig til i følgende bogliste.

God fornøjelse!

11. maj 2017

Bøger i dette tema