Tema

Der kommer tog...

S-tog i vinterlandskab
Tog og jernbaner er fascinerende for mange. Her i temaet er der både romaner, noveller og faglitteratur.

Jeg har hørt Flere sige, at ved Jernbanerne var al Reise-Poesi borte, og at man foer de Smukke og Interessante forbi; hvad dette sidste angaaer, da staaer det jo Enhver frit for at blive paa hvilken Station han vil, og der see sig om til den næste Vognrække kommer; og hvad angaaer, at al Reise-Poesi forsvinder, da er jeg af en aldeles modsat Mening.”

- Deri mente H.C. Andersen ret, da han i 1842 skrev En digters bazar fra sin lange rejse til Orienten.

Rejsens poesi

175 år senere har togrejsen måske toppet, men lokomotiver, nattog, kupeer, perroner og banegårde har alle dage næret digterne. Og hvis man skal finde poesi på rejsen, er toget andre transportmidler overlegent. Toget er stadig liv, kraft, rytme og hastighed. Og stationer man kan stå af på.

Så nyligt som i 2014 udgav Klaus Rifbjerg digtsamlingen Fut fut fut om kærligheden til togets anatomi og verdenshistorie set fra skinnernes synsvinkel.

Hverdag i Banedanmark

Men toget er også bare hverdag. I novellesamlingen Banedanmark af Peder Frederik Jensen er der ingen togromantik i det nutidige liv i Danmark. Men hans 25 fængende noveller er skrevet i toget mellem Kalundborg og København. Så dét kan toget også bruges til!

I Helle Helles roman Dette burde skrives i nutid er togturene mellem København og Sydsjælland heller ikke eksotiske eller klassisk togsymbolik på forandring. Snarere stilstand og gentagelse. 

Afgørende møder

Som ramme er toget perfekt. Skarpt afgrænset af togstammens længde og i gamle tog, seksmandskupeerne, sidegangen og spisevognen, hvori liv og tanker udspiller sig. Her finder tilfældige møder sted, mange gange skæbnesvangre. Og af og til ender det med mord. Eller begynder. Som i Agatha Christies klassiske krimi Mord i Orientekspressen.

Rusland på tværs

Og så er der jo den transsibiriske jernbane. Fra Moskva gennem syv tidszoner til Vladivostok eller Beijing. Her er tid til at kigge ud på tajga og birkeskov eller lære hinanden at kende. Det sker i bogen Kupé nr. 6 af finske Rosa Liksom. Bogen fra 2013 foregår i 1986, hvor en finsk kvinde og en russisk mand opnår fortrolighed i deres påtvungne kupéselskab.

Jernbanenørderi

En mere indgående beskrivelse af banen, stationerne, byerne og liv og materiel ombord på den legendariske strækning, leverer tognørden John Poulsen i Den Transsibiriske jernbane til Mongoliet og Kina.

Det er også ham man skal gå til, hvis man tænder på dansk jernbanehistorie. Fra InterCity til lyntog hedder én bog om togdrift i Danmark. Eller, hvis man er mere til S-tog, bogen S-banen 1934-2009.

Blodige spor

Jernbanehistorie som fiktion får man blandt andet i Jan Guillous Brobyggerne, om de norske ingeniørbrødre, som i begyndelsen af det tyvende århundrede bistår bygningen af Bergen-Oslo-banen og jernbanebroer i tysk Østafrika.

Mens etableringen over Hardangervidda i Norge var en fredelig og fagforeningsorganiseret affære, kostede jernbaner i andre dele af verden menneskeliv i hobetal. Således skal man til USA's blodige jernbanehistorie for at finde baggrunden for et nutidigt massemord i Henning Mankells krimi, Kineseren.

Men uhyrlig toghistorie finder man i hele verden. Værsgo’ at plukke løs fra listen over bøger.

Foto af Leif Jørgensen

28. april 2016

Bøger i dette tema