Drømmen om Amerika
336 tusinde danskere sagde farvel til fædrelandet
Danmark kunne også være med. I årene mellem 1820 og 1930 emigrerede ikke færre end 336.000 danskere til Nordamerika. Mange af dem for at søge bedre økonomiske muligheder. Deres fortællinger er fyldt med eventyr og forviklinger, og perioden har været inspirationskilde for mange gode forfattere.
Mulighedernes land
For nogle var udvandring den eneste mulighed de havde. I Martin Jensens barske roman Døden er et øjeblik møder vi Rasmus, der som søn af en prostitueret bliver nægtet ansættelse og må ty til kriminalitet. Ad kringlede omveje ender han i 1850’ernes Amerika, hvor han genopfinder sig selv og endda oplever borgerkrigen på nært hold.
Skandinaviske slægtsserier
Der er skrevet flere serier om nordiske udvandrere i de senere år. Eksempelvis har den norske forfatter Edvard Hoem skrevet en populær udvandrersaga om sine egne forfædre. Norske landarbejdere, der søger lykken i Canada og USA. Forfatteren Toril Brekke har også skrevet en fængende serie om norske udvandrere, der rejser ud for at leve som frie mennesker.
En klassiker er svenske Vilhelm Mobergs Udvandrerne. En rost og lang serie om bondeparret Karl Oskar og Kristina, deres udrejse og liv i Amerika, hvor de sammen med andre svenske bønder lever som nybyggere i det utæmmede land. Havde man fjernsyn i 70’erne, har man nok også set filmatiseringen Udvandrerne.
Danskere på farten
Herhjemme kan man ikke undgå at nævne Jane Aamunds De grønne skove om den lollandske bonde Jens. Her er det ikke Nordamerika der lokker, men tværtimod Sydamerika og Argentina. Karen Aabye har ligeledes skrevet en længere serie, hvor vi i 1820’erne følger en vestjysk familie til både Californien og Australien.
Er man ikke til de lange serier, så findes der heldigvis også masser af enkeltstående romaner. Eksempelvis Birthe Stemann Knudsens roman om Karen, hvor den unge stuepige søger lykken i New York. Eller i Lars Kjædegaards Illinois, hvor intet går som forventet for den store dreng Johannes, der søger en slægtning i USA.
Om man er til lange serier om slægters gang eller spændingsfyldte romaner om skæbnetunge liv, så spænder udvandringslitteraturen bredt. Der skal nok være noget for de flestes smag.
Bøger i dette tema
- Se flere