Tema

Filmatiseret krimi og spænding

Forside fra bogen Mænd der hader kvinder
Læs bogen før du ser filmen lyder et råd. I filmatiseringen går mange nuancer, detaljer og sidespor tabt. Og når filmen først er set, kan lyd og billeder, der er kommet ind i hovedet, ikke slettes. Så hermed en opfordring til at læse bøgerne bag filmene. Så får du det hele med!

Antihelte

Verden har forandret sig siden Sjöwall og Wahlöö skrev deres 10 samfundskritiske ”Roman om en forbrydelse” i årene 1965 til 1975. Grundfiguren Martin Beck, og hans kolleger, består dog den dag i dag, måske fordi de blev filmatiseret. Udover filmene, har kriminalkommissær Beck sin egen tv-serie.

Politifolk som Wallander, skotske Inspector Rebus og filmaktuelle Carl Mørch er alle opstået som romanfigurer. Også Martin Becks kolleger, som for eksempel Gunvald Larsson huskes sikkert. Ikke mindst i skikkelse af den svenske skuespiller Mikael Persbrandt, som også har givet liv til Lars Keplers hypnotisør i Hypnotisøren. 

Action og spioner

Mikael Persbrandt spiller også hovedrollen i filmen ”I Nationens interesse”, som er en filmatisering af Jan Guillous romanserie om agenten Hamilton, der er det svenske svar på Agent 007.

Rækken af agenter, der er gået til filmen, tæller også Ian Flemings James Bond. Den kolde krig har også været tema i mange spionromaner, for eksempel i bogen Dame konge es spion af John Le Carré, der også er blevet til film. Her skal man ikke vende ryggen til nogen.

Spænding med internationalt udsyn

Men den kolde krig slutter og spionforfattere som John Le Carré må hente næring til konspirationerne hos den sande fjende; kapitalismen. Som i globaliserings-thrilleren Den standhaftige gartner, hvor profit og udbytning af fattige i Afrika står på programmet og fungerer glimrende som univers i både bog og film.

Historiske og religiøse konspirationer

En anden slags konspiration finder vi i bogen Da Vinci mysteriet af Dan Brown. Her har professoren Robert Langdon farlige sekteriske katolikker i hælene, mens han forsøger at afsløre historisk bedrageri vedrørende omstændighederne omkring Jesu liv og levned. Et lignende univers finder vi i Den sidste Tempelridder af Dan Khoury, som også er blevet til film.

Reporter på afveje

I det hverdagsagtige og hjemlige, finder vi de evindelige journalister, som gennem deres arbejde roder sig ud i alt muligt farligt, mens de prøver at kringle privatlivet. Det gælder typer som Elsebeth Egholms århusianske Dicte, Stieg Larssons Mikael Blomkvist og ikke mindst Marklunds frygtløse Annika Bengtzon fra det Stockholmske svar på Ekstra Bladet. De kommer i alle grader af hårdkogthed og tæller naturligvis også den snuskede reporter fra Vesterbro i Mord i mørket. Det er Michael Falch, der har givet liv til Dan Turells hovedperson. 

8. juli 2016

Bøger i dette tema