Gysets mestre
Den dunkle gotik
Gysergenren, som vi kender den, har sin oprindelse i 1800-tallet. Man kan levende forestille sig den tids forfattere sidde i stearinlysets skær og skrive de uhyggelige klassikere som dannede grundlag for utallige senere værker og genrer.
En af dem er engelske Mary Shelley (1797-1851) som skrev den banebrydende roman om Dr. Frankenstein, der i sit laboratorium eksperimenterer med at vække døde til live.
En anden er amerikanske Edgar Allan Poe (1809-1849). Han var med sin mørke romantik en af foregangsmændene for den moderne gysergenre. Hans gotiske fortællinger kredser om døden, det lurende vanvid og det makabre. Han har desuden haft afgørende betydning for alverdens kriminalromaner og science fiction.
Nu vi er ved gotikken, bør man også nævne irske Bram Stoker (1847-1912). Historien om Grev Dracula er en af de største gyserromaner nogensinde. Det samme kan siges om Robert Louis Stevensons (1850-1894) roman, Dr. Jekyll og Mr. Hyde, om det dyriske instinkt, der får frit løb.
Den kosmiske rædsel
Bevæger vi os videre ind i 1900-tallet, bør vi slå et smut forbi den amerikanske by Providence, hvor forfatteren Howard Phillips Lovecraft (1890-1937) levede. Lovecraft skrev primært noveller, som tager udgangspunkt i frygten for det ukendte og menneskets ubetydelighed i universet. Inspireret af blandt andre Poe, følger man hovedpersonernes rejse ind i vanviddet. Lovecrafts mareridtsagtige monstre har ofte oprindelse i det ydre rum, og derfor regnes han også som en af de store science fiction-forfattere.
Kongen af gys
Blandt de nulevende, kommer man ikke uden om amerikanske Stephen King (født 1947). Han har i en alder af 73 udgivet mere end 63 romaner og hundredevis af noveller, og hans værker danner grundlag for et hav af filmatiseringer. Det har været med til sikre hans status som en af de mest læste og elskede gyserforfattere.
Kings forfatterskab spænder bredt, og han henter inspiration til sine gys i klassiske gotiske og overnaturlige motiver, såvel som i religion og psykologi. Fra de dødes genopståen i Dyrekirkegården til den psykologiske rædsel i Misery, hvor en forulykket forfatter holdes fanget af sin redningskvinde.
Gysergenren byder på mangt og meget, og det kan godt betale sig at give de oprindelige værker et lyt.
Bøger i dette tema
- Se flere