Tema

Historiske romaner

Forside fra bogen Paris
Mange forfattere har givet deres bud på, hvordan historien kunne være forløbet og bidrager dermed til at flere kender til den. Historiske romaner gestalter de døde og vækker historien til live, så vi kommer på tomandshånd med det skete og sanser det.

Hvorfor kom Adolf Hitler ikke op i Eiffeltårnet, da han besøgte Paris i sommeren 1940? Hvad sagde istidens skindklædte vandringsfolk til hinanden, når de havde sex, for slet ikke at snakke om hvad John F. Kennedy sagde til forskellige kvinder, når han gerne ville have det?

For mange er 2. verdenskrig stadig i nær erindring, men hvem tænker over den katolske kirkes mord på et helt folk i Sydeuropa for 1200 år siden? Det gør Ole Clifford for eksempel i spændingsbogen Katharerne. 

Fiktion om det tyvende århundrede

Andre forfattere som svenske Jan Guillou, har sat sig for at favne hele det tyvende århundrede i sit kæmpeværk om tre fattige fiskerdrenges liv og levned. De vokser op til aktive samfundsborgere og vi ser historien gennem deres bedrifter, miljøerne de færdes i og ikke mindst de historiske personer, de omgiver sig med som Oscar Wilde, Virginia Woolf, Bertolt Brecht og Herman Göring.

Det minder på mange måder om Ken Folletts trilogi om samme århundrede, Century-trilogien. Tidligere har den produktive forfatter været i middelalderen med murstensromaner som Jordens søjler.

Historie gennem 1000 år

Et andet greb ser vi hos Edward Rutherfurd, hvis romaner foregår på ét sted, men til gengæld kan strække sig over flere hundrede år som i bøgerne Paris og Russka eller tusindvis af år som i Sarum, der begynder på en boplads i istiden og slutter for nylig i Salisbury i England.

12 måneder i et skæbnesvangert år

Romanen 1913 – Århundredets sommer af Florian Illies, er lidt anderledes i sin måde at blande fiktion og fakta. Bogen går kronologisk til værks, måned for måned i året op til 1. verdenskrig. Vi følger forskellige mennesker, som først senere blev historie. Kafka, Freud, Jung, Hitler, Stalin og Rilke for at nævne nogle, hvis baner krydses i det som var almindelig hverdag netop det år.

Hvad enten man bryder sig om genren eller ej, bliver det svært at afvise, at fiktionen kan noget som mange historielærere sikkert misunder, når de skal forklare istiden for fjerde klasse. 

8. juli 2016

Bøger i dette tema