Tema

Kinesisk litteratur

Forside fra bogen Tre søstre
Med en befolkning på 1,4 milliarder er Kina verdens folkerigeste land. Landet har gennem de sidste 70 år gennemgået en rivende udvikling økonomisk, teknologisk, politisk og socialt. Men hvilke temaer og problemstillinger er den kinesiske litteratur optaget af?

Trods fremdrift har det moderne Kina store udfordringer med blandt andet forurening, befolkningsvækst, censur, overvågning og krænkelse af menneskerettigheder.

Fejlslagne reformer, undertrykkelse og hungersnød

I årene 1958-1962 under ”Det Store Spring Fremad”, hvor Mao Zedongs mange reformer resulterede i en omfattende hungersnød, døde op mod 45 millioner mennesker.

Den efterfølgende kulturrevolution, der varede fra 1966 til 1976 fik ligeledes voldsomme samfundsmæssige og menneskelige omkostninger.

I biografierne Flodens datter, Den farefulde klippetop og Vilde svaner, får man et indblik i, hvordan tilværelsen formede sig for det almindelige menneske i de svære perioder.

Yan Mo – systemets mand eller sofistikeret kritiker?

Da Yan Mo modtog Nobels Litteraturpris i 2012, var han helt og aldeles ukendt for de fleste danskere. I 1988 skrev han romanen Hvidløgsballaderne, der bygger på virkelige hændelser, hvor kinesiske bønder gjorde oprør mod embedsfolket.

Selvom Yan Mos forfatterskab indeholder systemkritiske romaner, udløste prisoverrækkelsen stærke reaktioner fra blandt andre den kinesiske kunstner Ai Weiwei. Han mente, at prisen burde gives til en forfatter, der i endnu højere grad tog korruption, magtmisbrug og krænkelse af menneskerettigheder under behandling.

Andre eksempler på samfundskritiske værker er Yan Liankes barske fortælling Landsbyens blod, Chan Koonchungs dystopi De fede år samt Gao Xingjians roman Et ensomt menneskes bibel, der skildrer kulturrevolutionen. Disse tre bøger er forbudt i Kina.

En fortælling om det moderne menneske

Den syvende dag af forfatteren Yu Hua er en fortælling om 41-årige Yang Fei, som netop er død. Yang Fei skal kremeres kl. 9, men da han mangler penge til både et askeskrin og en gravplads, må han vandre rundt på må og få i et abstrakt ingenmandsland.

Gennem syv dage genkalder Yang Fei sig mennesker og begivenheder fra det liv han har levet.

Med et minimalistisk sprog og en legende komposition lader forfatteren Yang Feis historie spille sammen med den aktuelle tilstand i det moderne Kina.

Har du lyst til at udforske den kinesiske litteratur? I boglisten finde du en række titler, som jeg varmt kan anbefale.

31. juli 2019

Bøger i dette tema