Tema

Lolland-Falster

Forside fra bogen 111 steder på Lolland-Falster som du skal se
Læs om Lolland-Falster, der er kendt for sine sukkerroer, mange godser og Kaj Munks smukke sang Den blå anemone.

På Lolland jeg den hented

Et kærtegn fra min fødeø.

Så gik jeg her og vented

Og tænkte ”Den må dø:

Den savner jo sit skovkvarter,

sin lune luft, sit fede ler;

i denne fjendske zone

forgår min anemone;

jeg ser den aldrig mer”.

Sådan lyder andet vers i Kaj Munks berømte sang Den blå anemone fra 1943. Her beskriver han, hvordan han hentede en blå anemone fra Lolland og plantede den i Vestjyllands magre og sandede jord. Kunne den overleve?

Det hvide guld og driftige mænd

Lolland-Falster er en landsdel, som er kendt for sin tunge lerede jord og den dertilhørende produktion af sukkerroer. Det hvide guld kalder man det. I dag er der kun to sukkerfabrikker tilbage i Nykøbing F og Nakskov. Tidligere var der også i Maribo og Holeby. Tusindvis af mennesker beskæftigede sig med produktionen. I dag langt færre.

På Lolland ligger de store godser og gårde tæt. Her ligger Christianssæde, hvor lensgreve Christian Ditlev Frederik Reventlow boede. Han var en af hovedmændene bag stavnsbåndets ophævelse i 1788. Han var også medvirkende til skoleloven af 1814, hvor skolepligten blev indført, og oprettelsen af de første lærerseminarier. En driftig herre.

En anden berømt lollik var H. N. Andersen, der stiftede ØK og senere Nakskov Skibsværft i 1916. Arbejdsplads for tusindvis af arbejdere frem til lukningen i 1987. En katastrofe for Vestlolland.

Bøger og forfattere fra Lolland-Falster

Lolland og Falster har også opfostret en række kendte forfattere. For eksempel Hilmar Wullf, den store arbejderforfatter. Moderne forfattere som Helle Helle og Knud Romer. Knud Romer, der lagde sig ud med det meste af Falster efter sin debutroman, der beskrev en barndom som halvt tysker i et tyskfjendtligt miljø. Siden er Romer dog blevet gode venner med sin hjemstavn igen.

Her er en række bøger, som på den ene eller anden måde kommer ind på øerne Lolland og Falster. De handler både om roearbejdernes slidsomme liv, unge pigers drømme på sejlturen mellem Rødby-Puttgarden, herregårde, gamle egetræer og så selvfølgelig Kaj Munk og H. N. Andersen.

Jo. Lolland-Falster er absolut et besøg værd. Specielt Lolland forsøger ihærdigt at komme af med det dårlige ry og har sat kursen for en bedre fremtid. Knuthenborg Safaripark og Lalandia tiltrækker mange. Og så lige naturpark Maribo-søerne, Nysted med Aalholm Slot, feriebyen Marielyst og meget, meget mere.

Når I læser dette, er Nota såmænd også kommet til Lolland. Nærmere bestemt Axeltorv 6 i Nakskov. Den engang så driftige skibsværftsby. Her skal vores virke være i mange år fremover.

God læselyst

9. september 2019

Bøger i dette tema