Tema

Menneskets oprindelse og udvikling

Forside fra bogen Sapiens
Få større indsigt i menneskets fortælling gennem tiden gennem spændende bøger.

Nye opdagelser

Der blev for nyligt i en udgravning i Marokko fundet spor af mennesker, hvis knogler menes at kunne dateres mere end 300.000 år tilbage. Indtil nu har opfattelsen blandt forskerne været, at vi mennesker, i form af homo sapiens, startede vores eksistens for omkring 200.000 år siden et sted i Østafrika. Men denne opfattelse bliver nu udfordret.

Ligeledes i Californien, USA, blev der i april måned i år, offentliggjort et nyt studie, hvor forskerne mente at kunne bevise, at indvandringen til Amerika ikke skete for ca. 15.000 år siden som først antaget, men for mere end 130.000 år siden. Studiet har vakt begejstring rundt om i verden, også hos en af Danmarks førende forskere på området professor Eske Willerslev fra Københavns Universitet.

Hvordan det hele begyndte

Vi mennesker har altid undret os og ledt efter forklaringer på livets mange spørgsmål. I begyndelsen kom svarene gennem mundtlige fortællinger, senere religiøse skrifter og til sidst gennem videnskaben.

I Yuval Noah Hararis tour de force af en bog ”Sapiens - en kort historie om menneskeheden” bliver menneskets historie fortalt på en ny måde som udfordrer vores normale opfattelse af vores fortid, handlinger og ikke mindst vores fremtid. Der bliver blandt andet fortalt om homo sapiens udvikling fra at være en race blandt mange menneskearter til at være enerådende hersker på jorden. Det er både spændende og lærerig læsning, hvor forfatteren med et kritisk blik ser på menneskets dominans og det pres på planeten, som menneskeheden har skabt.

Bent Jørgensen, tidligere direktør i Københavns Zoo, har også skrevet en yderst læseværdig bog ”Dyret i dit spejl” om menneskets historie, sprog, kultur og moral. En tredje bog som også fortjener at blive fremhævet er forfatteren Peter K. A. Jensens fascinerende bog ”Da mennesket blev menneske”. Her beskrives der ud fra videnskaber som genetik, palæo-antropologi og arkæologi, hvordan vi mennesker blev til som art.

Vil du have en større indsigt i menneskets fortælling gennem tiden, kan du roligt dykke ned i bøgerne i dette tema, hvor menneskets historie bliver fortalt ud fra flere spændende vinkler. Du vil kunne finde både faglitteratur og romaner.

22. november 2017

Bøger i dette tema