Tema

Musik i skønlitteraturen

Forside fra bogen Beatles
Litteratur og musik har de samme mekanismer i forhold til modtageren. Begge fortæller de sandheder eller løgne, kan få os til at smile eller græde, forfører os eller frastøder os og kan ikke mindst skabe refleksion. Dette tema tager udgangspunkt i romaner, hvor musik eller musikere spiller en rolle, i større eller mindre grad.

Til tonerne af klassisk musik

Den klassiske musik er med i mange romaner. Blandt andet i Hr. Mozart vågner op af Eva Baronsky. Her vågner selveste Mozart op i det moderne Wien i året 2006. Under falsk identitet indtager han på ny den musikalske scene som komponist, koncertpianist og jazzmusiker.

I Thomas Manns roman Doktor Faustus fra 1947 kæmper kunst og kærlighed mod hinanden. Vi får fortalt om den geniale komponist Adrian Leverkühns liv og hans pagt med djævelen, og samtidig får vi en kritisk skildring af datidens tyske samfund.

Jane Campion har både skrevet og filmatiseret den smukke, prisvindende The Piano. Det er historien om den stumme Ada, der sammen med sin datter og sit flygel bliver sendt som postordrebrud til New Zealand i slutningen af 1800-tallet. Musikken og datteren er hendes talerør, men hendes nye ægtemand vil ikke have flyglet indenfor. En nabo redder instrumentet, men stiller krav til Ada for at give det tilbage …

60’ernes beats og Beatles i litteraturen

I tresserne blev der skudt gang i en musikrevolution og en fankultur, der nåede nye højder og prægede en hel generation.

I norske Lars Saabye Christensens serie om fire unges opvækst i tresserne er Beatles definerende for udviklingen. De kalder hinanden for John, Paul, George og Ringo og kapitlerne har navn efter sangtitler fra bandet.

På Fyn møder vi i 60’erne 14-årige Frank i romanen Den frie købmands søn af Per Gammelgaard. Frank har tidens rytmer som soundtrack, mens han observerer landsbyens beboere og starter en lokalradio.

Nyere bøger, der tager livtag med musikken og livet

En af de nyere bøger, der tager livtag med musikken på bedste vis er Jennifer Egans Tæskeholdet banker på, hvor vi gennem fem årtier følger en aldrende punkrocker og pladeselskabsejer og en af hans kvindelige ansatte. Det er en både sprudlende og alvorlig bog om ungdomsdyrkelse og alderdomsflugt.

I romanen Sådan opfinder man en pige af Caitlin Moran møder vi i de tidlige 90’eres fattige England 14-årige Johanna. Hun lever et trist liv, men så opfinder hun pigen Dolly. Dolly er goth og anmelder musik for et magasin og lever det vilde liv. Men Johanna må sande, at Dolly også får sit at kæmpe med. En både sjov, moderne og alvorlig roman om at finde sig selv.

Her er et udvalg af Notas musiske bøger. Jeg håber, at nogle af dem falder i din smag.

2. maj 2018

Bøger i dette tema