Tema

Noget at grine af

Forside fra bogen Helle Erobreren
Humor er noget af det, der er unikt for menneskeheden. Men humor er også individuelt. Det der får nogle til at skraldgrine, får andre til at rulle med øjnene. Nogle er til det platte, mens andre er til det mere underfundige. Her er lidt inspiration til noget at grine af, og forhåbentligt noget for enhver smag.

Satire

Satire er en speciel form for humor, vi bruger til at gøre grin med ting som vi er utilfredse med. Det kan være samfundskritik eller kritik af det politiske system. Netop politisk satire har en lang tradition, som eksempelvis humoristiske tegninger og tekster i aviserne.

Et eksempel er Sinclair Lewis’ bog, Det kan ikke ske her, fra 1935. Den var oprindelig en kommentar, i form af et skuespil, til fascismens indtog, men som mange synes er blevet relevant igen, i lyset af det politiske klima i USA.

”Det kan ikke ske her” er senere udråbt til bogen, der forudså Trump og den blev nyudgivet i 2018. I bogen følger vi et absurd præsidentvalg set fra en avisredaktørs perspektiv.

Den nordiske humor

Den nordiske humor betegnes ofte som underspillet og lidt mørkere, hvor man skal læse mellem linjerne. Et godt dansk bud på det er Lars Husums Mit venskab med Jesus Kristus. Her finder en selvdestruktiv mand vejen til et bedre liv gennem et modvilligt venskab med Jesus, der pludseligt dukker op i hans lejlighed i København.

I den lidt lettere ende har vi Anders Morgenthaler og Marie Louise Tuxens Helle Erobreren. Her bliver den arbejdsløse slagteriarbejder Helle forvekslet med en polsk turnuslæge og bliver ansat på Nykøbing Falster sygehus.

Humoristerne

Humorister fortæller sjove eller skæve historier, ofte med et intellektuelt islæt. Gode eksempler er Mark Twain, Oscar Wilde, Stephen Fry og P.G. Wodehouse. Wodehouse var en engelsk adelsmand, som skrev i første halvdel af det 20. århundrede. Hans finurlige historier om den lidt fjollede adelsmand Wooster og hans intelligente og snarrådige butler, Jeeves, er stadig elskede den dag i dag.

Sjove kvinder

Bridget Jones’ dagbog bragede igennem i starten af dette årtusind. Den engelske kvinde, som ikke havde let ved kærligheden, blev voldsomt populær og siden kom en række bøger i samme genre. Blandt andre Shopaholicbøgerne, hvor journalisten Rebecca kæmper både med kærligheden og økonomien. 

Herhjemme har vi for eksempel Hambros Allé 7-9-13, hvor en af Danmarks dyreste adresser kommer under behandling eller Kvinder kan ikke grille, hvor vi følger hovedpersonen Ina fra puberteten til trediveårskrisen.

God læselyst, og som den franske forfatter Nicholas Chramfort sagde: En dag uden latter er en dag spildt. 

24. juli 2020

Bøger i dette tema