Tema

Selvbiografiske romaner

Forside fra bogen Min kamp
Hvad er virkelighed og hvad er fiktion? Det er ikke altid til at vide når en forfatter skriver en såkaldt selvbiografisk roman.

Vi ved godt, at forfattere ofte lader sig inspirere af deres eget liv i et eller andet omfang, når de skriver romaner. I de seneste år er der dog indenfor litteraturens verden opstået en tendens til, at fiktion og virkelighed bliver blandet sammen i endnu højere grad, end vi er vant til.

Min kamp

Især er den norske forfatter Karl Ove Knausgård blevet berømt for sit seks-binds værk Min kamp. Den 45-årige forfatter beskriver her sit liv på ikke mindre end 2500 sider. Knausgård er meget detaljeret i sin beskrivelse af både barndom, ungdom og livet med kone og børn. Han bruger familiemedlemmers og venners rigtige navne, og han lægger ikke fingrene imellem i beskrivelsen af dem og sig selv.

Mange læsere har været begejstrede for Min kamp, men 14 af Knausgårds familiemedlemmer har været så oprørte over værket, at de har kaldt det judaslitteratur og lagt sag an mod ham.

En hård barndom?

I Danmark har vi haft en lignende sag. Da Knud Romers roman ”Den som blinker er bange for døden” udkom i 2006, blev flere af hans tidligere klassekammerater oprørte over hans beskrivelse af sin barndom i 1960’ernes Nykøbing Falster. I romanen beskriver Romer, hvordan han og familien blev mobbet på grund af, at moren var tysker.
Mange kunne ikke genkende Knud Romers beskrivelse af den hårde barndom, heriblandt en af hans gamle venner. Det førte blandt andet til en åben debat i aviserne om, hvad der var løgn og sandhed i romanen.

Opdigtet eller virkeligt?

På mange måder er den selvbiografiske roman en kontroversiel genre.  Den minder om selvbiografien, men fordi den betegnes som roman, har forfatteren lov til at digte og fordreje virkeligheden. Det kan bringe sindene i kog hos de personer, der er beskrevet i romanerne, som det skete i eksemplerne med Knausgård og Romer.

Som læser kan man ikke vide, hvad der er opdigtet og hvad der er virkeligt i romanen. Det er en del af den selvbiografiske romans karaktertræk, at man skal være lidt i tvivl. Ofte kommer der dog rigtig gode og vedkommende romaner ud af det. Måske skyldes det, at forfatteren har ekstra meget på spil?
 
Her finder du en række både ældre og nyere selvbiografiske romaner. God læsning!

6. juli 2016

Bøger i dette tema