Tema

Skotland

Det skotske flag
Skotland gemmer sig i det nordvestlige hjørne af Europa og bugner af storslået natur, god whisky og en helt masse regnvejr!

Over 700 øer er skotske og landet breder sig fra Shetlandsøerne i nord til det sydlige lavland, der grænser op til England. Landet er en af de fire nationer, der udgør Det forenede kongerige Storbritannien og Nordirland. 

Selvstændighed eller ej

Den 18. september 2014 gik skotterne til valgurnerne for at stemme ja eller nej til at blive en selvstændig stat. 55 procent af vælgerne valgte at stemme nej, og dermed er Skotland fortsat en del af Storbritannien.

Den skotske førsteminister, Alex Salmond, der havde kæmpet indædt for skotsk selvstændighed, valgte dagen efter at fratræde sin stilling. Under valgkampen lovede den britiske regering i London flere beføjelser til det skotske selvstyre, så de forhandlinger skal nu på plads.

Konflikt mellem naboer

Konflikten mellem Skotland og dets sydlige naboer har stået på i mange århundreder og blusser med mellemrum op igen. Det blev for alvor kritisk, da kong Alexander 3. af Skotland døde i 1286 og ikke efterlod sig en arving til tronen. 

Da adlen ikke kunne blive enige om, hvem der nu skulle overtage tronen, bad de den engelske konge afgøre striden. Kong Edvard 1. af England så dog sit snit til at overtage styringen af Skotland. Dette opponerede skotterne imod, blandt andet ledet af den berømte kriger William Wallace, der i 1297 vandt stort over den engelske hær.

Kongedømmet Storbritannien

Skotland og England har haft fælles monark siden 1603, men har været to selvstændige lande indtil 1707. Her blev det engelske og skotske parlament enige om at danne kongedømmet Storbritannien. Dette dog efter trusler fra England om at ville hindre handel og fri bevægelse over grænserne. Enkelte skotske forsøg på at generobre selvstændigheden mislykkedes.

Selvstændighedstanken vokser

Det skotske nationalitetsparti fik det første medlem i parlamentet i 1945 og siden er ønsket om selvstændighed vokset i en del af befolkningen. Skotterne stemte dog nej til et eget folkevalgt sæde i 1979, men i 1998 blev regeringsmagten flyttet fra det britiske parlament til et skotsk med hovedsæde i Edinburgh.

Ved valget i 2011 stormede Skotlands nationalistiske parti, SNP, ind i parlamentet med 65 pladser ud af 129, og de krævede hurtigt en folkeafstemning om selvstændighed. De fik dog ikke held til at overbevise flertallet om, at en løsrivelse fra England var en god idé.

Skotsk kultur og litteratur

Trods lang sameksistens med England har Skotland formået at bevare egen kultur og sit eget særpræg. Musiklivet er rigt og især berømt for sækkepiber og folkemusik. Skotland kan også bryste sig af mange gode forfattere.

Af ældre kendte forfattere kan nævnes Walter Scott, J.M. Barrie, Arthur Conan Doyle og R.L. Stevenson. Også de nyere skotske forfattere har godt fat i læserne, blandt andet Alexander McCall Smith, Ian Rankin og Louise Welsh.

Jeg har her udvalgt en række bøger, der enten foregår i Skotland eller er skrevet af skotske forfattere. Sæt dig godt til rette i lænestolen og nyd de skotske fortællinger.

5. juli 2016

Bøger i dette tema