Tema

Tid til langsommelighed og stille eftertanke

Forside fra bogen De ting du først kan se, når du sætter farten ned
Stress og jag er blevet et grundvilkår for mange. Læs her en række bud på, hvordan vi gennem stilhed, meditation og eftertanke kan finde ro og fodslag med tilværelsen.

”Tiden er noget mærkeligt noget, jeg har aldrig helt forstået, hvad den egentlig er for noget,” sang Poul Kjøller i sidste årtusinde. Og selvom det snart er mange år siden, så er vi næppe blevet meget klogere på den. Men gået er den. Eller måske endda løbet ud mellem fingrene på os.

Sæt farten ned

Mange har travlt og forsøger at nå det dobbelte på den halve tid. Stress, udbrændthed og depression er ikke et særsyn. Det kan den enkelte forsøge at medicinere med sprut, piller og psykologhjælp, men måske er en del af kuren mere ligetil. Sæt farten ned. Tænk efter. Vær stille.

Ti dages stilhed

En ting er at sætte farten ned. Noget andet er, hvad man skal gøre af sig selv, hvis det lykkes. Skal man fylde hovedet med ekstra støj fra tv og sociale medier? Ikke ifølge Niels Lyngsø, der har forsøgt sig med det modsatte. Han tog på et 10 dages ophold i Sverige, hvor deltagerne skulle være helt stille og meditere mange timer hver dag. Lyngsø har skrevet en personlig og læsværdig bog om krop, psyke, meditation og stilhed.

Nuets mester

Eckhart Tolle er en anden forfatter, der beskæftiger sig med stilhed i en række bøger. Hans metoder er mindre vidtgående end Lyngsøs. Stilheden skal ikke eftersøges mange timer i træk, men i stedet lige her og nu. Læs mere om at bryde vaner i hans bog Stilhedens budskab.

Ved nærmere eftertanke

Radiomanden Frederik Dessau filosoferede i flere bøger over emner som alderdom, forandring og stilhed. I bogen Livet på rejse slår han et slag for at finde ro og tid til eftertanke gennem rejser.

Derudover deler Dessau glæden ved grinet med Karl Heinz Bierlein, som i sin bog Alt har sin tid viser, hvordan humor kan åbne for nye måder at se verden på og lede til et liv i fordybelse.

Tradition, religion og meditation

Bierlein dykker ned i det kristne tankegods, men de buddhistiske traditioner rummer også ganske meget inden for emnet. Den vietnamesiske munk Thich Nhat Hanh anbefaler åndedrætsmeditation, og fra Korea stiller Haemin Sunim spørgsmålet, er det verden, der har travlt, eller er det mit sind? Svaret kunne være begge dele. Men da det er nemmere at ændre sig selv end resten af verden, vil jeg stoppe strømmen af ord her.

Det er tid til at lytte til en lydbog. Eller måske blot at være helt stille.

1. marts 2023

Bøger i dette tema