Tema

Vikinger

Forside fra bogen En konges æt
Det er næsten tusind år siden vikingetiden sluttede. Den begyndte omkring år 800 og varede i cirka 250 år. På trods af at det er så længe siden, er de nordiske søfarere og deres historier mere populære end nogensinde før.

Vikingetiden begynder

At vikingerne ikke kun var dygtige sejlere, men også frygtede krigere, blev klart for en gruppe fredelige, engelske munke den 8. januar i året 793. Her så de rædselsslagne munke for første gang vikingernes langskibe og ud af skibene kom mere end 100 tungt bevæbnede mænd, som brølende og uden tøven angreb munkenes kloster.

Lindisfarne-klosteret i Northumbria, det nuværende Nordøst-England, var et af de rigeste og vigtigste klostre for englænderne, og netop derfor gav vikingernes plyndring af dette hellige sted genlyd i store dele af England og Nordeuropa. Vikingernes tid var begyndt!

Vikingerne indtager England

Vikingerne kom vidt omkring på deres mange togter, men særligt de britiske øer fylder meget i både historien og litteraturen om vikingernes erobringer. Af litteratur fortjener Bernard Cornwells flotte serie Saksernes fortællinger at blive fremhævet. Serien starter med bogen Det sidste kongerige, som handler om den engelske dreng Uthred, der kidnappes af danerne.

Da vikingernes erobring af England var på sit højeste, kontrollerede de et område svarende til næsten en tredjedel af det nuværende England. Det er derfor ikke overraskende, at man i dag kan finde mange spor efter vikingerne i både det engelske sprog og landskab. Engelske ord som husband og knife kommer fra det nordiske sprog, nemlig fra ordene husbonde og kniv. Mange engelske bynavne bærer også præg af det nordiske sprog, blandt andet Grimsby eller Derby. Vikingerne var også med til at grundlægge store byer, for eksempel Dublin, som i dag er Irlands hovedstad.

Nordiske myter vækker begejstring

Vikingetiden er måske Danmarks mest populære tidsperiode, både herhjemme og i udlandet. Historierne om de barbariske vikinger, som plyndrer langs Europas kyster, er blevet beskrevet i mange spændende bøger, ligesom museer, tv og film også har taget vikingerne til sig.

Vikingetiden var også en brydningstid, hvor de gamle nordiske guder blev erstattet af kristendommen, hvilket ikke har gjort denne tid mindre interessant.

Den nordiske mytologi og vikingernes bedrifter fascinerer og begejstrer stadig mennesker verden over, og dette ser kun ud til at fortsætte.

27. marts 2019

Bøger i dette tema