Tema

Vikinger i 1000 år

Forside fra bogen Viking
De er her, der og alle vegne. Vores skibsfarende forfædre, der plyndrede Europas kyster og grundlagde handelsnetværk og kongeriger. Deres dramatiske eventyr fascinerer os fortsat, og skildres flittigt i litteraturen.

I oktober 2021 kunne det dokumenteres, at en arkæologisk udgravet skandinavisk bygd på Newfoundland i Canada måtte være anlagt i år 1021. Så lad os fejre 1000-års jubilæet med en gennemgang af ældre og ny litteratur om de krigeriske nordboer. ­­­

Faglitteraturen

Arkæolog Else Roesdahls Vikingernes verden, har i mange år været et af de bedste steder at starte, hvis man gerne ville have en både detaljeret og bred baggrundsviden om vikingerne og deres samtid.

I 2019 udkom arkæolog Jeanette Varbergs bog Viking - Ran, ild og sværd. Den giver også en kronologisk gennemgang af perioden, samtidig med at den udfordrer nogle af de gængse opfattelser og myter. Med rod i arkæologiske fund, sættes vikingetiden i et internationalt perspektiv. Varberg bringer også nyt om vikingekvindernes historiske rolle.  ­­­­

Vikingernes myter

Den nordiske mytologi er stopfyldt med så farverige og fantasifulde fortællinger, at det kan være svært at tro, at de er over tusind år gamle. De nordiske guder er menneskelige, fejlbarlige og alt andet end kedelige.

At vi overhovedet kender så meget til vikingernes myter skyldes først og fremmest, at de gamle historier blev skrevet ned af især islandske munke og sagaskrivere i den tidlige middelalder. Først og fremmest Snorri Sturluson, der samlede en lang række gudesagn i eddadigtene, der var ment som en lærebog i skjaldekunst.

Man kan naturligvis læse eddadigtene i deres fulde længde, men man kan også tage de håndplukkede: eksempelvis i Nordboernes gamle religion af Carsten Lyngdrup Madsen, som er udvalgte fortællinger fra forskellige sagaer, kvad og eddadigte. I sand skjaldetradition er de­­­ naturligvis blevet gendigtet et utal af gange, bla­­­ndt andet i Vagn Lundbyes Det nordiske testamente.

Historisk spænding

Vikingetiden som kilde til fiktion er oplagt. Eksempelvis tager engelske Bernard Comwells store serie Saksernes fortællinger udgangspunkt i de danske vikingers togter og erobringer i 800-tallets England. Serien kan varmt anbefales til alle med hang til spændingsfyldt historisk fiktion.

I Tonny Gulløvs serie om Ulf Palnatoke foregår det i Danmark, centreret omkring Gorm den Gamles forsøg på at samle kongeriget. Man kommer heller ikke uden om Susanne Clod Pedersens Arnulf-saga, hvor vi følger vikingen Arnulf vidt omkring i vikingetidens Europa.

Der er mange flere bøger i listen. Så bare sæt sejl, og tag på plyndringstogt i Notas bibliotek.

28. februar 2022

Bøger i dette tema