Fejlmeddelelse

Der er noget galt med det indtastede bognummer
Anbefaling

Buddenbrooks

Forside fra bogen Buddenbrooks
Buddenbrooks er en klassiker, der fortæller om en tysk købmandsfamilies storhed og fald.

4 generationer

Thomas Manns fortælling om fire generationer af købmandsfamilien Buddenbrook er stadig aktuel mere end 100 år efter, at den udkom. Forfatteren fik i 1929 Nobelprisen i litteratur for romanen. 

Handlingen foregår primært i Lübeck i årene 1835 til 1877. Fortællingen begynder i familien Buddenbrooks storhedstid, da alt endnu er fryd og gammen. Man fornemmer ikke nogen truende skyer, tværtimod er familiens medlemmer fyldt af selvtillid og foragter åbenlyst mindre heldigt stillede mennesker.

Tredje generation

Mændene i tredje generation Buddenbrook består af brødrene Thomas og Christian. De udmærker sig ved, at deres privilegerede opvækst gradvist fjerner dem fra deres udgangspunkt, nemlig købmandsskabet.

Christian er drømmeren, der gerne vil være skuespiller og rejse verden rundt. Han svage fysik eller hypokondri sætter en stopper for de fleste af hans planer og gør ham ulidelig at være sammen med.

Thomas er den nye generations patriark, manden, der skal føre familiefirmaet videre og sørge for, at der kommer nye sønner til.

Thomas og Tony

Hovedfigurerne i romanen er Thomas og søsteren Tony, der begge er optagede af familiens og firmaets omdømme. Det bliver ironisk nok også de to søskende, der trækker både familie og firma gennem skandaler og ruin.

Presset på Thomas, for at føre firmaet videre, er så stort, at han udvikler en næsten sygelig trang til at iscenesætte sig selv for at komme gennem dagen. Han reflekterer sjældent over sin skæbne, men bliver mere og mere manisk med sin egen person. Fra at være umådeligt velklædt og velsoigneret, ender han som en karikatur af sig selv, en latterlig figur, der bruger timer på at gøre sig klar til at møde verden.

Tony, hvis fremtid er så lovende, er den første af de tre søskende, der mister social anseelse, til trods for, at hun kæmper ihærdigt for familiens værdighed.

Man gifter sig opad eller i det mindste af samme stand, hvilket for Tony betyder, at hun ikke får den unge læge hun forelsker sig i, men i stedet den sleske hr. Grünlich, fordi han er af god familie og, tilsyneladende, er velhavende.

Hele miljøet omkring familien dyrker materialismen, hvor det gælder om at have den flotteste vogn, det prægtigste hus eller sende den fineste krans. Det er omdømmet det gælder, for enhver pris.

Forfaldet

Disse selvhøjtidelige borgerlige mænd bliver spiddet med direkte hentydning til deres udseende og helbred. Deres velmagt og høje positioner får dem til at glemme deres udgangspunkt som flittige og driftige købmænd.

Denne afstandstagen fra den omkringliggende verden, den manglende selverkendelse og forståelse for de nye tider virker ødelæggende for flere af de store familier. Umådeholdent forbrug og manglende indtjening er ikke en god cocktail, og dekadencen sender familierne i fuld fart ned af den økonomiske og sociale rangstige.

Slægtsroman med humor og sarkasme

Romanen er både en slægtsroman om fire generationer og en bidende, sarkastisk og humoristisk fortælling om at skulle leve op til omgivelsernes forventninger og undertrykke egne behov til fordel for familien og om, at storhed står for fald.

3. september 2015

Læs bogen