Forfatterportræt

J. R. R. Tolkien

J. R. R. Tolkien
Forfatter til de kendte eventyrfortællinger Ringenes Herre og Hobbitten.

John Ronald Reuel Tolkien levede fra 1892 til 1973. Han var professor i engelsk sprog og middelalderlitteratur på Oxford University. Han er berømt for sine eventyrlige fortællinger Hobbitten og trilogien Ringenes Herre, hvor mennesker og fantasivæsener udkæmper en kamp mellem det gode og det onde.

Bøgerne blev kult i 1960’erne, og da trilogien blev filmatiseret og havde premiere i årene 2001-2003 opnåede værket fornyet popularitet.

Tolkiens liv

Tolkien blev født Sydafrika i 1892 af engelske forældre. Da han var tre år gammel, døde hans far, og han flyttede med sin mor og lillebror til England. Da Tolkien var tolv år, døde hans mor, og en munk tog sig af de to efterladte børn.

Tolkien studerede i Oxford, hvor han blev bachelor i 1915. Under 1. verdenskrig gik han ind i den engelske hær og var blandt andet med ved Slaget ved Somme i 1916. I skyttegravene oplevede han krigens grusomheder og han mistede flere af sine venner. I denne periode arbejdede han i sine fortællinger med det univers, han senere blev så berømt for, og mange mener, at han skrev om sin fantasiverden for at flygte fra krigens hårde oplevelser.

I 1916 blev Tolkien gift med Edith Bratt, og de fik sammen fire børn. Efter krigen fortsatte han sin akademiske karriere. I 1920 fik han en lektorstilling i engelsk sprog ved Universitetet i Leeds og i 1925 flyttede han til Oxford, da han fik et professorat i angelsaksisk. Senere fik han et professorat i engelsk sprog og litteratur, som han beholdt indtil han blev pensioneret i 1959.

Tolkiens eventyrunivers

Umiddelbart kunne man tro, at Tolkien var en kedelig tør professor, men indeni gemte der sig en sprudlende fantasi og en stor lidenskab for sprog og mytologi. Flere af Tolkiens romaner foregår i et fiktivt univers, Midgård, som blandt andet er beboet af elverfolk, hobitter, dværge, trolde og orker. Som inspirationskilde til dette univers har han brugt de ældgamle fortælletraditioner, temaer og figurer fra myter og sagn, som han kendte fra sin akademiske karriere.

Det tog ham næsten 20 år at skrive Ringenes Herre-trilogien, og han fortsatte med at videreudvikle midgård-universet helt frem til sin død. Dette univers er sidenhen brugt til utallige computer- og rollespil. Tolkien omtales ofte som faderen til hele fantasy-genren.

Tolkiens popularitet i dag

Ringenes Herre har opnået kultstatus blandt millioner af læsere verden over og Tolkien er indtil flere gange blevet kåret som det tyvende århundredes største forfatter.

Selvom Tolkien er død for mange år siden, kan de mange fans glæde sig over, at der løbende kommer nyheder fra denne front. I 2007 udkom Narn i chîn Húrins, fortællingerne om Húrins børn, der er skrevet af Tolkien før hans død, men samlet og redigeret af Tolkiens søn. Forgængeren til Ringenes Herre, Hobitten, er tillige ved at blive filmatiseret.

3. september 2015

Bøger af samme forfatter