Anbefaling

Mor og Busser

Af Kristina Nya Glaffey
Forside fra bogen Mor og Busser
Charmerende hverdagsrapport fra en moderne regnbuefamilie anno 2014

I Mor og Busser er det barnet, som fortæller. Om sin mor og om Busser, som er Mors kvindelige kæreste. Men det er de voksnes pointer, som med barnlig uskyld driver morskaben frem. For bogen er først og fremmest morsom.

Livsvisdom og lommefilosofi

De voksne snakker og er ikke altid enige. Men barnet tager ordene for pålydende og refererer nøgternt fra morens og Bussers samtaler. Og undrer sig. Hvordan kan det mon være, kan man høre barnet spørge. Og straks falder en skudsikker forklaring fra den ene forælder. Lige så hurtigt følger en alternativ konklusion fra den anden. Sådan er det!

Slægtens skygger

Gennem barnets tankestrøm, hører vi om familiens ophav. Historien kommer på plads og får perspektiv. Fra bedsteforældrenes liv tilbage i 50’erne, 60’erne og 70’erne. Og Mor og Bussers ungdom i 80’erne.

For nok er Mor og Busser i et lesbisk parforhold, men det er barndommen, familien og relationerne, der fylder. Som for eksempel, da Busser fortæller barnet om sine bedsteforældre: ”Da Busser var lille, rev bedstemor og bedstefar tit hovederne af hinanden i noget, der hedder overført betydning, som går ud på at nogen råber så højt, at det føles, som om ens hoved er lige ved at sprænges, selvom man sidder inde på sit værelse for lukket dør med hovedtelefoner på og hører Dyrene i Hakkebakkeskoven.”

Kærlig og rap optimisme

Bogen er ikke pussenusse. Det er råt for usødet, men altid så kærligt, at man sine steder bliver helt sentimental. Det er bogen ikke. Selv om satiren er sød og den selvironiske tone blød. Bogens skarpeste bid er hilsenen til fortiden; hippie-halvfjerdserne og fattigfirserne. Her i det nye århundrede er der mere optimisme og overskud at spore. Mor og Busser er som en varm solstråle, man nyder for en stund.

Kristina Nya Glaffey er født i 1979 i Frederiksværk, hvor hun også er vokset op. 

Artiklen blev første gang publiceret 29. April 2015 

8. september 2015

Læs bogen