Anbefaling

Stoner

Af John Williams
Forside fra bogen Stoner
Romanen Stoner, der udkom i 1965, har fået et velfortjent comeback.

Da bogen Stoner udkom i USA fik den ikke megen opmærksomhed. Selvom bogen fik gode anmeldelser med på vejen, blev den ikke læst af mange.
Det bemærkelsesværdige er dog at Stoner, trods sit beskedne oplag, alligevel ikke blev glemt. I årtierne efter udgivelsen levede bogen sit eget liv blandt grupper af studerende, der lånte eksemplarer til hinanden.

Kultstatus

Efterhånden som de lånte eksemplarer blev slidt op, steg efterspørgslen så meget, at Stoner blev genudgivet i England og USA i henholdsvis 2003 og 2006. Romanen udkom i årene efter i en lang række europæiske lande, heriblandt Danmark, og har efterhånden opnået kultstatus.
Den engelske forfatter Ian McEwan har kaldt Stoner for ”et mindre mesterværk”. Bogen kaldes også ”den bedste bog, du aldrig har læst”.

Fra landbrug til litteratur

Stoner er en stilfærdig roman om en amerikansk mand ved navn William Stoner. Han vokser op på en fattig gård i staten Missouri. Som 19-årig bliver han sendt på landbrugsskole. Tanken er, at han skal overtage forældrenes gård.

Men et møde med en ældre litteraturprofessor ændrer Stoners liv. Han bliver så bidt af engelsk litteratur, at han vælger at droppe landbrugslinjen og satse på en karriere som underviser i litteratur på et mindre universitet i Missouri.

Op- og nedture

Stoners liv bliver bestemt ikke problemfrit. Hans ægteskab er temmelig mislykket og påvirker også det ellers gode forhold til den fælles datter. Og på universitetet kæmper Stoner med flere sager, hvoraf især én får stor betydning for hans liv. Men Stoner oplever også lykke, blandt andet gennem forelskelsen i en yngre kollega.
 
Det lyder måske ikke særlig spændende. Bogens handling kan da også forekomme trist, for der er mange ting, der ikke udvikler sig lykkeligt for Stoner. Men jeg slugte bogen alligevel. Den er utrolig godt skrevet og man lever sig som læser virkelig ind i Stoners liv.

Selvom Stoner er en fiktiv figur kunne jeg ikke lade være harmes over de uretfærdigheder, som han udsættes for og glædes over det, som lykkes for ham.
 
Læs den, hvis du er til en velskrevet og rørende bog om en mand, der på stilfærdig vis kæmper for at få det bedste ud af sit liv.

1. oktober 2015

Læs bogen